YouTube

Προτού να αρχίσετε την ανάγνωση ακούστε το ηχητικό αρχείο [1.41]

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των υπηρεσιών διανομής βίντεο στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί. Αυτοί οι διαδικτυακοί τόποι επιτρέπουν στους χρήστες να φορτώνουν και να μοιράζουν τα βίντεο αρχεία τους εύκολα και γρήγορα. Σήμερα θα σας περιγράψουμε το YouTube, μια εφαρμογή η οποία θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη ζωή διαφορετικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

Η YouTube ήταν μια σχετικά μικρή εταιρεία που ιδρύθηκε το 2005 από τρεις αμερικανούς, τους Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim, πρώην υπαλλήλους της Paypal. Η βασική τους ιδέα ήταν να προσφέρουν στους χρήστες του Διαδικτύου ένα χώρο υποδοχής για αποθήκευση, οργάνωση, αναζήτηση, δημοσίευση και ανταλλαγή ψηφιακών ταινιών. Μέσα σε λίγους μήνες η υπηρεσία είχε μεγάλη επιτυχία και έτσι το 2006 η εταιρεία αγοράστηκε από την Google, με ανταλλαγή μετοχών της αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής. Σήμερα το YouTube προσφέρει περίπου 100 εκατομμύρια δωρεάν βίντεο ημερησίως στους επισκέπτες του. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια βίντεο (Μάρτιος 2008). Γενικά εδώ θα καταλάβετε ότι η φαντασία των κατοίκων του πλανήτη Γη είναι απλά απεριόριστη. Φυσικά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλες τις εφαρμογές ελεύθερης πρόσβασης, υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν αξίζουν τη προσοχή σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δείτε τι μπορεί να σας προσφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία.

youtube

Επίσης απλά αναφέρουμε ότι το YouTube έχει όλες τις λειτουργίες του κοινωνικού δικτύου: ετικέτες (tags), ομάδες (groups), φίλους (friends).

Πηγές

Ασκήσεις

  1. Εξερευνήστε το YouTube και προσπαθήστε να βρείτε κάτι που να σας ενδιαφέρει. Βρήκατε λοιπόν ένα βίντεο και μετά τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Έχετε αρκετές επιλογές:
  2. να εκτιμήσετε το βίντεο (από ένα ως πέντε αστέρια),
    να το στείλετε στους φίλους σας,
    να αφήσετε κάποια σχόλια (υπάρχει και η δυνατότητα να αφήσετε βίντεο απάντηση επιλέγοντας Post a Video Response),
    να το σώσετε στα Αγαπημένα (Favorites),
    να δείτε παρόμοια βίντεο, σύμφωνα με τη γνώμη της υπηρεσίας,
    να δείτε άλλα βίντεο του ίδιου χρήστη.
    Κάντε την επιλογή σας.

  3. Αν θέλετε να προχωρήσετε ακόμα περισσότερο και να φορτώσετε το δικό σας βίντεο, ανοίξτε ένα δωρεάν λογαριασμό. Δημιουργήστε το βίντεό σας. Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα YouTube Uploader για να το ανεβάσετε στο Διαδίκτυο. Να θυμάστε όμως ότι το μέγεθος του βίντεο αρχείου σας δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 1 GB και η διάρκειά του περισσότερη από 10 λεπτά. Το βίντεό σας είναι δυνατόν να βλέπουν όλοι οι επισκέπτες της υπηρεσίας, αν δεν έχετε από πριν περιορίσει τα δικαιώματα πρόσβασης.
  4. Προαιρετικό: Δημιουργήστε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό σας σχετικά με την εμπειρία σας. Τι σας άρεσε στην υπηρεσία, και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο βίντεο;
  5. Προαιρετικό: Προσπαθήστε να βάλετε το βίντεο μέσα στο ιστολόγιό σας, χρησιμοποιώντας το αντίγραφο του ενσωματωμένου κώδικα (embed code).

Άλλοι δημοφιλείς τόποι διανομής βίντεο

Yahoo Video
Google Video
2009 Huge List of Video Sharing Websites

Επίσης μπορείτε να δείτε πως οι Δημόσιες βιβλιοθήκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν βίντεο-αρχεία:
10 Ways Public Libraries Can Use Video

Μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιό μας σε περίπτωση που ολοκληρώσατε το πρόγραμμα.

Αρχική σελίδα

Σχολιάστε