Wiki της Περιοχής

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας μας ξαφνιάζει για ακόμα μια φορά ευχάριστα με ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, τη δημιουργία του «Wiki της Γειτονιάς«.

Πρωτίστως να διευκρινιστεί ότι wiki είναι «ένας ευέλικτος και επεξεργάσιμος ιστότοπος που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να επέμβει και να δημιουργήσει, να επιμεληθεί και να επεξεργαστεί τις σελίδες του.» Το εν λόγω λοιπόν wiki καλύπτει μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα που είναι η περιοχή γύρω από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και πιο συγκεκριμένα «οι οδοί Εληάς, Παστέρ, Κοντογεωργάκη, Θωμαϊδου, Λουτρού και Μητροπόλεως«.

Στόχος του συγκεκριμένου wiki είναι η οριοθέτηση της περιοχής αυτής, η καταγραφή της, η περιγραφή της και η ανάδειξή της δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν ένα πληροφοριακό δίκτυο/ιστό προς όφελος όλων.

Με τις σκέψεις αυτές ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Wiki της Γειτονιάς καταλήγοντας το Δεκέμβριο του 2007 να δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο και κατ’ επέκταση σε όλους μας. Το προσωπικό της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας καθώς και οι εθελοντές που ετοίμασαν την αρχική μορφή του wiki (Ερευνητική Ομάδα GreekLIS) φιλοδοξούν και ευελπιστούν «τη συνεχή ενημέρωσή του από τους χρήστες«. Προσκαλούν όλους σιγά-σιγά να βοηθήσουν «ώστε να κάνουμε τα wiki όλων των γειτονιών και στο τέλος να έχουμε το wiki της πόλης της Βέροιας. Ίσως να δημιουργήσουμε το πρώτο wiki μιας πόλης στη χώρα μας.

Η πρόσκληση συμμετοχής συνοπτική αλλά περιεκτική και σαφής προσδιορίζει τους κανόνες μεταχείρισης και διαχείρισης που διέπουν το wiki και δίνει εκτενέστερες πληροφορίες χρήσης του. Δεν λείπουν οι γενικές πληροφορίες για το νομό Ημαθείας και τη Βέροια, Νέα και εκδηλώσεις, ο καιρός της Βέροιας, όπως και το φωτογραφικό υλικό. Σημαντικό είναι να τονιστεί η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, μέσω του link «Πείτε μας τη γνώμη σας για ό,τι συμβαίνει στη περιοχή. Αναφέρετε κάτι που σας άρεσε ή θα θέλατε να αλλάξει στη γειτονιά μας«, ενισχύοντας τη διαλογική-διαδραστική λειτουργία του μπορείτε να εξερευνήσετε τέσσερις θεματικές κατηγορίες:

-Διαμονή-Εστίαση-Διασκέδαση

-Δημόσιες υπηρεσίες

-Αγορές-Καταστήματα-Παροχή υπηρεσιών

-Πολιτισμός-Εκπαίδευση

Σε κάθε κατηγορία μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες π.χ. για κάποιο κατάστημα (είδος επιχείρησης, τηλέφωνο, e-mail ωράριο λειτουργίας κ.λπ.) αλλά και να δείτε τη φωτογραφία του και το χάρτη που υποδεικνύει την ακριβή του τοποθεσία.

Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του εν λόγω wiki παντοιοτρόπως, «λειτουργώντας πάντοτε με σοβαρότητα, σύνεση και κατανόηση της αξίας της δουλειάς όλων μας«, μπορούν εύκολα να μοιραστούν την γνώμη τους, να προσθέσουν πληροφορίες που γνωρίσουν και ακόμα περισσότερο να προβάλλουν την επιχείρησή τους (ΒΛΕΠΕ: Οδηγίες χρήσης: Πως θα εισάγετε εικόνα και πληροφορίες για μια επιχείρηση).

Ο διάλογος, η επικοινωνία, οι υποδείξεις, η συνεισφορά είναι πάντοτε επιθυμητή για τη βελτίωση της δουλειά όλων μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: