Η εποχή μας: H Κοινωνία της Πληροφορίας

ktp.JPG

Στη σημερινή εποχή η δημιουργία, η κατανομή και ο χειρισμός της πληροφορίας είναι η πιο σημαντική οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα. Ο πλούτος παράγεται μέσα από την οικονομική εξερεύνηση και εκμετάλλευση της γνώσης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι ένα νέο είδος κοινωνίας η οποία διαφαίνεται ότι είναι ο διάδοχος της Βιομηχανικής Κοινωνίας. Όλη αυτή η παραγωγή και η έκρηξη των πληροφοριών ένεκα της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας καταλήγει στην παραγωγή νέας γνώσης. Στην Κοινωνία της Πληροφορίας, η πληροφορία αποτελεί κυριολεκτικά την πρώτη ύλη και την κινητήρια δύναμη των επιστημονικών, οικονομικών, διοικητικών και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων, το πιο σημαντικό οικονομικό αγαθό.

«Η Κοινωνία της Πληροφορίας (Κ.τ.Π.), αποσκοπεί σε μια εκτενή διάχυση των πληροφοριών που σχετίζονται με την πλούσια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανταλλαγή εικόνων, κειμένων και ήχων, παραμερίζουν τα εμπόδια της γλωσσικής εμβέλειας και της περιφερειακής γεωγραφικής θέσης της χώρας και παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες για την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε όλο τον κόσμο, μέσα από:
-Την προβολή μέσω διαδικτύου της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας. Χρησιμοποιούνται τεχνολογικά μέσα, όπως το διαδίκτυο για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και τα πολιτιστικών γεγονότων. Στην Κ.τ.Π., δημιουργούνται ψηφιακές βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά σημεία (κόμβοι) πληροφορίας με πολιτιστικό περιεχόμενο, που περιλαμβάνουν αναφορές στα σημαντικότερα Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
-Τα Συστήματα πληροφόρησης του κοινού σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους (…)
-Τα Ηλεκτρονικά προϊόντα πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου. Η παραγωγή του πλούσιου πολιτιστικού υλικού σε μορφή πολυμέσων CD για χρήση σε υπολογιστές, DVD κλπ. (…)»

Σε μία εποχή λοιπόν που η πληροφορία είναι απεριόριστη και δύσκολα ελέγξιμη απαιτείται η καλή χρήση της τεχνολογίας. Η τεχνολογία είναι αυτή που θα διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά και θα ενισχυθεί η παρουσία του πολιτισμού σε όλες τις δραστηριότητες. Οι τεχνολογίες μέσω των μηχανημάτων, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των δικτύων και των διεπαφών μπορούν να επηρεάσουν ραγδαία το κτήριο, το χώρο, τον εξοπλισμό, τη συλλογή, τους ανθρώπους, τις υπηρεσίες των πολιτιστικών οργανισμών. Ο ρόλος των τεχνολογιών στην σημερινή εποχή έχει αναπτυχθεί διεξοδικά στο DigiCULT Technology Watch Report και στο DigiCULT Thematic Issue, καθώς επίσης έχουν συνταχθεί πληρέστατοι οδηγοί για την ψηφιοποίηση υλικού, όπως The NINCH Guide to Good Practice in the Digital Representation and Management of Cultural Heritage Materials

Εξωτερικοί σύνδεσμοι:

http://www.ana.gr/websites/psifi/themata/1cultandsoc.html

http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/

www.digicult.info/pages/techwatch.php

www.digicult.info/pages/themiss.php

http://www.ninch.org/guide.pdf

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: