Βιβλιοθήκη 2.0

Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς στα βιβλιοθηκονομικά μέσα ενημέρωσης για Βιβλιοθήκη 2.0 (Library 2.0) αλλά ξέρουμε τι ακριβώς είναι; Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός αλλά γνωρίζουμε ότι ο όρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο blog Library Crunch του Michael Casey και ότι συνοπτικά είναι η χρήση Web 2.0 τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα blogs, RSS feeds και wikis στις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της είναι:

  • η χρησιμοποίηση πολυμέσων που επιτρέπουν τη συμμετοχή των χρηστών,
  • είναι επικεντρωμένη στον χρήστη,
  • είναι πλούσια σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις,
  • επιτρέπει τους χρήστες να συμβάλλουν στην αλλαγή της βιβλιοθήκης.

Όλο και περισσότερες βιβλιοθήκες μπαίνουν στο χορό της Βιβλιοθήκης 2.0 αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι μία πρόσκαιρη μόδα ή αν είναι κάτι που θα αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας των χρηστών με τη βιβλιοθήκη και τρόπο ενημέρωσής τους. Από τη μία βλέπουμε βιβλιοθήκες όπως η Library of Congress να επενδύουν σε αυτή τη νέα τάση διατηρώντας blog (Library of Congress Blog) και λογαριασμό στο Flickr (The Library of Congress’ photos) και από την άλλη διαβάζουμε σε εκθέσεις όπως στη Sharing, Privacy and Trust in our Networked World ότι αυτή τη στιγμή μόνο ένα 6% φοιτητών από έξι χώρες είναι διατεθειμένο να μοιραστεί τις φωτογραφίες και τα βίντεό του σε ένα κοινωνικό δίκτυο βιβλιοθήκης, ένα 10% να μοιραστεί τις ιδέες του για τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης κτλ. Μήπως όμως η Google Generation που περιγράφεται στo Information Behaviour of the Researcher of the Future της British Library έχει διαφορετική άποψη;

Αυτά θα τα διαπιστώσουμε βέβαια με το πέρασμα του χρόνου. Ως τότε δεν έχουμε παρά να ενημερωνόμαστε και να μαθαίνουμε πως να χρησιμοποιούμε αυτές τις νέες τεχνολογίες για να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε αλλαγή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι:

Library 2.0 theory: Web 2.0 and its implications for libraries/ Jack M. Maness

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: