Εισαγωγή στο Web 2.0

Τα περισσότερα άρθρα που αναφέρονται στο Web 2.0 σημειώνουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για τον όρο Web 2.0. Τέσσερα χρόνια πριν κανένας δεν ήξερε τι είναι, ενώ σήμερα υπάρχουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο αναφορές στη μηχανή αναζήτησης Google. Ωστόσο ακόμα και τώρα υπάρχουν πολλές συζητήσεις και διαφωνίες για το ακριβές νόημα του όρου.

Το 2004 η φράση Web 2.0 χρησιμοποιήθηκε από τους Tim O’Reilly και Dale Dougherty από O’Reilly Media για την περιγραφή των καινούριων επαγγελματικών μοντέλων. Τότε γεννήθηκε η Web 2.0 Conference.
Το 2005 στο άρθρο του «What Is Web 2.0» ο Tim O’Reilly μίλησε για μια νέα εποχή στο Διαδικτύου, την οποία ονόμασε Web 2.0 ή δεύτερη γενιά του Διαδικτύου.
Το 2006 το περιοδικό «Observer» δημοσίευσε μια λίστα με τα «Websites that Changed the World». Στη λίστα μπήκαν ιστοσελίδες με διαφορετικές δραστηριότητες: ηλεκτρονικά καταστήματα, μηχανές αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες με ειδήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών.

Web 2.0 είναι η εποχή, όπου στο κέντρο του Διαδικτύου βρίσκονται οι γνώσεις και η επικοινωνία των χρηστών και όχι ιστοσελίδες. Από τεχνολογικής πλευράς, το φαινόμενο Web 2.0 χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή τεχνολογιών που επιτρέπουν δυναμική αλλαγή περιεχομένου ιστοσελίδων.
Θα ήθελα να αναφέρω κάποια εργαλεία του Web 2.0 που χρησιμοποιούνται από τους βιβλιοθηκονόμους και τις βιβλιοθήκες, προσφέροντας νέες υπηρεσίες στο χώρο. Αυτές οι εφαρμογές στηρίζονται με λίγα λόγια στην αρχή: «Δημιουργώ – μοιράζω – βλέπω πως το κάνουν οι άλλοι – δημιουργούμε μαζί».

Ning – διαδικτυακό λογισμικό για δημιουργία κοινωνικών δικτύων. Δημιουργήθηκε το 2005 από τον Marc Andreessen και τη Gina Bianchini.
Flickr – διαδικτυακή υπηρεσία για αποθήκευση, οργάνωση, αναζήτηση και δημοσίευση ψηφιακών φωτογραφιών. Δημιουργήθηκε το 2002 από την Ludicorp, και το 2006 αγοράστηκε από το Yahoo! .
YouTube – διαδικτυακή υπηρεσία για αποθήκευση, οργάνωση, αναζήτηση και δημοσίευση ψηφιακών ταινιών.
Δημιουργήθηκε το 2005 από τους Chad Hurley, Steve Chen, Jawed Karim, πρώην υπαλλήλους της Paypal και το 2006 η εταιρεία αγοράστηκε από την Google, με ανταλλαγή μετοχών της αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής.
LibraryThing – διαδικτυακή υπηρεσία για δημιουργία καταλόγων βιβλίων, αναζήτηση βιβλίων και ανταλλαγή απόψεων. Δημιουργήθηκε το 2005 από τον Tim Spalding, και αυτό το καιρό υπάρχουν πάνω από 23 εκατομμύρια καταχωρημένοι τίτλοι βιβλίων.
SecondLife – τρισδιάστατος κόσμος στο Διαδίκτυο για δημιουργία διαφορετικού κόσμου ή δεύτερης ζωής, για επικοινωνία, παιχνίδια, εκπαίδευση. Δημιουργήθηκε το 2003 από την εταιρεία Linden Lab.

Το σημαντικό για τους βιβλιοθηκονόμους είναι ότι οι περισσότερες από τις υπηρεσίες Web 2.0 είναι εύκολες στη χρήση τους ακόμα και σε μη τεχνικό προσωπικό και ότι προσφέρονται κατά κύριο λόγο δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το «Web 2.0 Award 2007».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: