Περνάνε κρίση τα Social Software; (τι πρέπει να προσέχει κάποιος χρήστης)

Δεν είμαι εναντίων των social networks τύπου Facebook και MySpace (κάθε άλλο μάλιστα)! Όμως, θα ήθελα να μεταφέρω ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με αυτά τα networks, τα οποία συζητιούνται πλέον και δημόσια. Χάνει έδαφος το Facebook: Μετά το νέο πως ο Bill Gates έκλεισε το προφίλ του στο Facebook, γιατί βαρέθηκε να του ζητούν χιλιάδες άνθρωποι να γίνει φίλος τους, έρχεται η είδηση από την Αγγλία πως η εν λόγω δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι σε πτώση. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο και ενώ μέχρι τότε σημειωνόταν μόνο άνοδος, οι 8,9 εκατ. μοναδικοί χρήστες του Δεκεμβρίου, έγιναν 8,5. Στη Βρετανία πάντως παρατηρείται γενική πτώση στα social networks με το MySpace να χάνει 1,8 εκατομμύρια χρήστες σε 8 μήνες και το Bebo να χάνει 500 χιλιάδες σε 6 μήνες. Οι χρήστες του Facebook και του MySpace ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Τελευταία έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος γύρω από τα social network και ιδιαίτερα για το Facebook κατά πρώτο λόγο, και για το MySpace κατά δεύτερο. Συγκεκριμένα έχουν γίνει καταγγελίες σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων, αφού:
1. Έχουν καταγραφεί περιστατικά κλοπής φωτογραφιών, δεδομένων αλλά και ολόκληρων profile από άλλους χρήστες (και όχι μόνο).
2. Στο Facebook, όταν κάποιος αποφασίσει να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του, δεν μπορεί να διαγράψει πλήρως τα στοιχεία από το προφίλ του. Χρήστες Facebook που επιθυμούν να αφαιρέσουν το προφιλ τους από τo site δίνεται η ευκαιρία να απενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους. Αλλα αν και απενεργοποιούνται τα δεδομένα, παρόλο που δεν είναι προσβάσιμα, παραμένουν στους servers του Facebook. Αυτό είναι χρήσιμο εάν κάποιος θέλει να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του αργότερα, αλλά δεν ειναι το ίδιο με την πλήρη διαγραφή. Οι χρήστες που επιθυμούν να διαγράψουν εντελώς τα δεδομένα τους πρέπει, σύμφωνα με την αυτοματοποιημένη απάντηση από την εξυπηρέτηση πελατών Facebook, «να συνδεθούν και να διαγράψουν όλο το περιεχόμενο του λαγαριασμού τους».
3. Η Αρχή για την προστασία προσωπικών δεδομένων της Μ. Βρετανίας προειδοποιεί ότι: “εκατομμύρια νέοι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απάτης ή θέτουν σε κίνδυνο την μελλοντική τους εξέλιξη, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική, δίνοντας χωρίς δεύτερη σκέψη προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα όταν επισκέπτονται τα δίκτυα κοινωνικής συναναστροφής”. Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί εργοδότες, έχουν παραδεχτεί ότι πριν προσλάβουν κάποιο άτομο ελέγχουν τα προσωπικά του δεδομένα από το Facebook. Η ανάρτηση προσωπικών δεδομένων, φωτογραφιών, κλπ σε μια στιγμή της ζωής σας που είσαστε χαλαροί και δεν σκαφτόσαστε πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να αξιολογηθούν από τα μελλοντικά σας αφεντικά, ίσως σας στοιχήσουν…
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε στο Facebook:

 • Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες όπου φαίνεστε μεθυσμένοι, οι κραιπάλες δεν είναι το καλύτερο δείγμα της εργατικότητάς σας ούτε δείχνουν άνθρωπο που του αρέσει η ζωή.
 • Μην «θάβετε» το σημερινό σας εργοδότη ή συναδέλφους σας και μην προσβάλλετε την εταιρεία για την οποία εργάζεστε.
 • Μην αναφέρετε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και κουτσομπολιά για τους φίλους σας και τις σχέσεις τους, τα στοιχεία αυτά ίσως κριθούν αρνητικά από κάποιον τρίτο.
 • Αν από το προφίλ σας φαίνεται ότι κατά την ώρα της εργασίας ασχολείστε με το Facebook ή το MySpace, δεν είναι και πολύ καλό δείγμα της εργατικότητάς σας.

Πηγές:

5 Responses to Περνάνε κρίση τα Social Software; (τι πρέπει να προσέχει κάποιος χρήστης)

 1. Εντάξει, δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα.
  Ο Bill Gates και οποιοσδήποτε διάσημος καλά θα κάνει να μη το χρησιμοποιεί γιατί λογικό είναι να τον προσκαλεί ο καθένας.
  Εγώ τις φωτογραφίες μου τις αφαίρεσα και δεν υπάρχουν πια πουθενά εκεί μέσα. Το profile δεν μπορείς να το σβήσεις αλλά μπορείς να το ξεγελάσεις. Βγάλε τη φωτογραφία σου, βάλε ένα άσχετο όνομα, άλλαξε γενικά τα στοιχεία σου..
  Όλα έχουν σχέση με τον λόγο για τον οποίο θέλεις να το χρησιμοποιήσεις.

  Όσο για τα κουστομπολιά, γενικά πρέπει να προσέχεις πού τα λες 🙂

 2. Βέρα says:

  Το θέμα του Facebook είναι αρκετά σοβαρό. Σκεφτείτε όλα αυτά τα personality tests που κάνουμε κατά καιρούς στο Facebook. Θα μπορούσε κάποιος, πολύ άνετα, να γνωρίζει από πριν τι είδους άτομα είμαστε. Τόσο σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

  Δυστυχώς, κανείς μας δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως το μέγεθος των κινδύνων που μπορεί να κρύβουν τα social networks…

 3. Το θέμα είναι ότι κανένας δεν μας υποχρεώνει ούτε να κάνουμε τεστ προσωπικότητας, ούτε να βάλουμε τις φωτογραφίες μας ούτε τίποτα..
  Πάντως, από ότι έχω παρατηρήσει στο Facebook, οι Έλληνες, σε αντίθεση με τους ξένους, δε γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς οι περισσότεροι έχουν το προφίλ τους ανοιχτό. Νομίζω ότι αυτό που λείπει είναι όπως πάντα η ενημέρωση.

 4. Γεωργία, είμαστε υπέρ των social software!

  Απλά εδώ καταγράφουμε και κάποιες ανησυχίες και προβληματισμούς που ακούγονται, έτσι για να δίνουμε μια πιο σφαιρική άποψη…

  Πάντως έχεις δίκαιο για αυτό που γράφεις για τους Έλληνες χρήστες. Ίσως θα ήταν καλό να έγραφες κάτι που θα τους βοηθούσε προς αυτή τη κατεύθυνση.

 5. Παράθεμα: greeklis.org » Facebook και προστασία προσωπικών δεδομένων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: