Δημιουργείστε το δικό σας wiki

Πριν δημιουργήσουμε το δικό μας wiki απαραίτητο είναι να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πιο λογισμικό wiki μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας καθώς και πιο είναι το καταλληλότερο για τα δικά μας δεδομένα.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες Wiki

  • Web-based wiki. Το πρώτο wiki βασιζόμενο στον ιστό δημιουργήθηκε το 1995 από τον Ward Cunningham που τώρα έχει εξελιχθεί σε πολύπλευρο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου
  • Personal wiki ή Desktop wiki. Το προσωπικό wiki δεν προορίζεται για συνεργατική δουλειά αλλά για την προσωπική οργάνωση της πληροφορίας
  • Mobile wiki. Το κινητό wiki είναι επέκταση του web-based wiki το οποίο είναι αναγνώσιμο ακόμα και επεξεργάσιμο και μέσω κινητού τηλεφώνου εφόσον υπάρχει ασύρματη σύνδεση.

Συγκριτικοί πίνακες για τα πιο γνωστά wikis και των εφαρμογών τους υπάρχουν ενδεικτικά στην ιστοσελίδα του WikiMatrix και στο άρθρο «Making the Case for a Wiki».

Το πιο γνωστό σε όλους wiki η Βικιπαίδεια χρησιμοποιεί το λογισμικό MediaWiki, που αν το υιοθετήσουμε θα έχουμε τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • μπορούμε να το εκφορτώσουμε (download) και να το εγκαταστήσουμε ελεύθερα και ανέξοδα στο server της βιβλιοθήκης μας
  • από τη στιγμή που υποστηρίζεται από τους MediaWiki developers, θα μπορούμε να έχουμε και τις βελτιωμένες εκδόσεις του λογισμικού (updates)
  • θα μπορούμε να έχουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες της Wikipedia ως οδηγό στην οργάνωση και ανάπτυξη του δικού μας wiki
  • επειδή πολλοί χρήστες είναι εξοικειωμένοι με τη δομή και τις λειτουργίες της Wikipedia θα μπορούν να αφομοιώσουν και να χειριστούν ευκολότερα το δικό μας wiki

Το MediaWiki είναι ανοιχτού κώδικα λογισμικό το οποίο απαιτεί PHP και MySQL για να ¨τρέξει¨, όπως επίσης τις εξειδικευμένες γνώσεις ενός Web server administration.

Αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις ενός ειδικού και αν δεν επιθυμούμε να ¨κατεβάσουμε¨ στο server μας το λογισμικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 άλλα γνωστά wikis: pbWiki και SeedWiki τα οποία ανοίγοντας έναν λογαριασμό χρήσης –όπως ένα λογαριασμός e-mail- μπορούμε εύκολα να το χειριστούμε και να το χρησιμοποιήσουμε μόνοι μας.

Links:

List of wiki software

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: