Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λειβαδιάς: Βοιωτικός Κόσμος

boiotikos-kosmos.JPG

Βοιωτικός Κόσμος

Άνθρωποι με επαγγελματική συνείδηση, δυναμισμό, πρωτοβουλίες και μεράκι προσπερνούν και παραμερίζουν εμπόδια και προβλήματα για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, εκμεταλλευόμενοι απλά και μόνο τις τεχνολογικές καινοτομίες που προσφέρονται δωρεάν, όσο τίποτε άλλο!
Κοινωνική συνεισφορά, πολιτισμική συνείδηση, δημιουργικότητα, ομαδικότητα, ζωτικότητα, αντικατοπτρίζονται μέσα από το νέο εγχείρημα της Δημόσια Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λειβαδιάς που δημοσιοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στον Παγκόσμιο Ιστό, ένα wiki ιδιάζουσας σημασίας.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας θεματικής όσο και γεωγραφικά οριοθετημένης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση, τη συγκέντρωση συγκεκριμένου υλικού, την ανάδειξη του τόπου, τη γνωστοποίηση πραγμάτων στο ευρύ κοινό, την ευαισθητοποίηση.

Η συμμετοχικότητα απαραίτητος αρωγός στην ανάπτυξη της ελεύθερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας για τη Βοιωτία. Αποστολή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Λειβαδιάς δεν ήταν η στατική δημιουργία ενός ιστότοπου αλλά η παράδοση ενός ηλεκτρονικού έργου/εργαλείου στα χέρια όλων και η μορφοποίησή του από αυτούς, δείχνοντας εμπιστοσύνη.

«Το wiki χρειάζεται την εθελοντική σας συνεισφορά για να αναπτυχθεί! Χωρίς εσάς δε μπορεί να υπάρξει!»

Ένα μενού με σαφείς οδηγίες για το πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος και να συμβάλλει, πως θα δημιουργήσει νέες σελίδες ή πως θα διορθώσει άλλες, και παντός είδους χρήσιμες συμβουλές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι κατηγορίες των άρθρων αρκετές που χρειάζονται την ενδυνάμωση και τον εμπλουτισμός από όλους (ενδεικτικά): Ιστορικοί-Ιστοριογράφοι-Καλλιτέχνες-Μοναστήρια-Μουσικοί-Μυθολογία

-Ποιητές-Πολιτισμός-Συγγραφείς-Τραγουδιστές-Φορείς.

«Το κάλεσμα της βιβλιοθήκης σε όλους τους Βοιωτούς και όχι μόνο είναι: Διαβάστε λοιπόν τις σχετικές οδηγίες και … καλό γράψιμο!»

Για ακόμα μια φορά επαληθεύεται ο καταλυτικός ρόλος του βιβλιοθηκονόμου στη δημιουργία και παροχή της πληροφορίας, αλλά -τώρα πλέον με τις νέες υπηρεσίες του Web 2.0- και στην ανάπτυξη της συμμετοχικότητας και της διαδραστικότητας μεταξύ βιβλιοθηκών και χρηστών.

Δείτε επείσης τα blogs:

2 Responses to Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λειβαδιάς: Βοιωτικός Κόσμος

  1. gkatsa says:

    Όταν υπάρχει θέληση όλα μπορούν να γίνουν. Το Wiki είναι εύχρηστο και γεμάτο χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Το tag cloud με τις «Κατηγορίες άρθρων» βοηθάει σημαντικά στην εύρεση της πληροφορίας.

    Μία συμβουλή μόνο, επειδή πρόσφατα συζητούσα για αυτό το θέμα με τη Ρεα (GreekLIS). Επειδή δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα προσφέρεται αυτή η υπηρεσία καλό είναι να κατεβάζουμε το λογισμικό και να αποθηκεύουμε το περιεχόμενο στον server μας .

  2. aikker says:

    Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο και τη γνωστοποίηση της προσπάθειας. Ελπίζουμε να έχει το wiki καλή μελλοντική πορεία. Εμείς τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο!

    gkatsa, έχεις δίκιο. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει η εγκατάσταση λογισμικού wiki σε δικό μας server. Προς το παρόν κρατάμε μόνο backup το περιεχόμενο, τα άρθρα, αλλά δεν παύουμε να είμαστε εξαρτημένοι από τις προθέσεις και πολιτικές του wikidot.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: