Χρήση και διάθεση οπτικοακουστικού υλικού στις βιβλιοθήκες

Ένα πολύ μικρό απόσπασμα από το βιβλίο της Διονυσίας Καλλινίκου Πνευματική ιδιοκτησία και βιβλιοθήκες που μας κατατοπίζει για τη χρήση και τη διάθεση του οπτικοακουστικού υλικού.

«Οι βιβλιοθήκες που διαθέτουν υλικούς φορείς ήχου ή ήχου και εικόνας, όπως CD, DVD, βιντεοταινίες κλπ., δεν μπορούν να προβούν σε αναπαραγωγή ή σε δημόσιο δανεισμό, χωρίς την άδεια των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων. Είναι γνωστό ότι δικαιούχοι προστασίας με τα συγγενικά δικαιώματα είναι οι ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες, οι παραγωγοί φωνογραφημάτων και οπτικοακουστικών έργων, οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί και οι εκδότες εντύπων (άρθρα 46 επ. Ν. 2121/1993, όπως ισχύει). Αντικείμενο προστασίας είναι η ερμηνεία ή εκτέλεση που έχει καθαρά καλλιτεχνικό και πνευματικό χαρακτήρα , η πρώτη σειρά εγγραφής ήχων ή ήχων και εικόνων, η ραδιοτηλεοπτική εκπομπή και ειδικότερα το ραδιοτηλεοπτικό σήμα που μεταδίδει το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, καθώς και η στοιχειοθεσία ή σελιδοποίηση. Πάντως θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι μόνος του ο κάθε αναγνώστης μπορεί να ακούσει παθητικά το συγκεκριμένο φωνογράφημα ή ενδεχομένως να δει την ταινία εντός της βιβλιοθήκης, σε χώρο που ανήκει στη βιβλιοθήκη και δεν παραχωρείται σε τρίτους με άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος […]

Επίσης θα μπορούσε να θεωρηθεί νόμιμη η χρήση υλικών φορέων ήχου ή ήχου και εικόνας κατά την ώρα του μαθήματος, εφόσον γίνεται αποκλειστικά για τη διδασκαλία ή για τις εξετάσεις και το κοινό αποτελείται από φοιτητές ή μαθητές. Η εκμίσθωση CD, CD-Rom ή Video δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη χωρίς την άδεια του δικαιούχου» (Καλλινίκου 2007, σ. 37)

Πηγές:

  • ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, Διονυσία 2007, Πνευματική ιδιοκτησία και βιβλιοθήκες, Π. Ν. Σάκκουλας, Αθήνα.

3 Responses to Χρήση και διάθεση οπτικοακουστικού υλικού στις βιβλιοθήκες

  1. gkatsa says:

    Ιωάννα να φανταστώ ότι αυτό το αναφέρεις για να μας ενημερώσεις τη χρήση του οπτικοακουστικού υλικού και μέσω των ιστοσελίδων των blogs των βιβλιοθηκών κτλ.(;;;;) Που καταλήγεις τελικά;;;

  2. Ioanna Andreou says:

    Έχει και συνέχεια το άρθρο που θα φτάσει κάπου εκεί… Απλά δεν ήθελα να τα γράψω όλα γιατί θα έβγαινε πολύ μεγάλο το κείμενο! Ελπίζω να μην σας κρατάω σε αγωνία. Μόλις βρω χρόνο θα γράψω και τη συνέχειά του.

  3. gkatsa says:

    Να’σαι καλά! Περιμένω με αγωνία γιατί το θέμα είναι πολύ σημαντικό και υπάρχει ελάχιστη ενημέρωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: