Δομή του περιεχομένου ενός Wiki

Το περιεχόμενο ενός wiki είναι διαφορετικά οργανωμένο και δομημένο από ότι σε ένα ιστολόγιο. Οι πληροφορίες μέσα σε ένα wiki δεν κατατάσσονται, οργανώνονται, εμφανίζονται κατά χρονολογική σειρά -δηλαδή πρώτα οι πιο πρόσφατες καταχωρήσεις και μετέπειτα οι πιο παλαιές- όπως γίνεται κατά βάση στα ιστολόγια, αλλά τα λήμματα ή οι πληροφορίες ενός wiki οργανώνονται με βάση τους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνδέσμους και διασυνδέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των άρθρων που ορίζουν οι συγγραφείς/επιμελητές.

Δηλαδή, η οργάνωση βασίζεται στην αλληλεξάρτηση και στη σύνδεση των λημμάτων και των πληροφοριών μεταξύ τους (εντός, ακόμα και εκτός του wiki), ανάλογα με τους νοηματικούς, γλωσσικούς, οντολογικούς, παραπεμπτικούς συσχετισμούς. Με βάση αυτό το κριτήριο πολλοί ισχυρίζονται ότι η δομή ενός wiki είναι πιο συγκεχυμένη καθώς δεν υπάρχει ευρετήριο, δεν υπάρχει πίνακας περιεχομένων, κάποια εμφανής ιεραρχία, ή ακόμα δεν φαίνονται ποιες σελίδες είναι διαθέσιμες ή καταχωρημένες με αποτέλεσμα η πληροφορία να χάνεται.

Ο όγκος των πληροφοριών που περιέχει ένα wiki μπορεί να είναι μεγάλος. Για την εύρεση αυτών των πληροφοριών το wiki διαθέτει τη μηχανή αναζήτησης (search engine) τις πρόσφατες αλλαγές (recent changes), τα πρόσφατα άρθρα και τις ετικέτες (tags). Παρόλ’ αυτά υπάρχει ένας βαθμός απώλειας όπως ακριβώς γίνεται και στον Παγκόσμιος Ιστό, κάποιες σελίδες μπορεί να χαθούν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα wiki να οργανωθεί άρτια και σωστά ώστε να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Οι δημιουργοί του μπορούν να κατασκευάσουν αλφαβητικά ευρετήρια,
πίνακα περιεχομένων, θεματικές κατηγορίες, νοηματικές ιεραρχίες και άλλα, πετυχαίνοντας πληροφοριακή τάξη και ισορροπία αντί για πληροφοριακό χάος.

Εξωτερικός σύνδεσμος:

http://www.wikimindmap.org/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: