Βιβλιοθήκες και Κοινωνικά Δίκτυα: ένας νέος τρόπος επικοινωνίας

Οι βιβλιοθήκες ξεκινούν να δημιουργούν εφαρμογές (applications) σε ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, επιτρέποντας την αναζήτηση στον OPAC αλλά και παρέχοντας τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με τους χρήστους που είναι εγγεγραμμένοι στο εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο. Μια από αυτές είναι και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) που μέσω της εφαρμογής UCLA Library Catalog, ο χρήστης έχει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook και τη μηχανή αναζήτησης για να μπορεί να ψάχνει στο κατάλογο του Πανεπιστημίου. Μέσω της ίδιας εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να θέσει τις ερωτήσεις του στον βιβλιοθηκονόμο και εκείνος να του απαντήσει άμεσα.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη online υπηρεσία καταλογογράφησης στον κόσμο OCLC, διαθέτει το WorldCat με τη μορφή μιας απλής εφαρμογής μέσω του Facebook, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες να αναζητούν οποιοδήποτε τεκμήριο επιθυμούν στην πλησιέστερη για αυτούς βιβλιοθήκη.

Μια σκέψη που δημιουργείται είναι κατά πόσο θα μπορούσαν οι βιβλιοθήκες να χρησιμοποιήσουν την εξατομίκευση (profiling) των χρηστών για να προωθηθούν και να διαφημιστούν. Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας την εφαρμογή του κοινωνικού δικτύου Books iRead στο Facebook οι χρήστες δημιουργούν λίστες με τα βιβλία που έχουν διαβάσει ή θέλουν να διαβάσουν. Πώς θα σας φαινόταν, αν οι βιβλιοθήκες παρακολουθούσαν τις προτιμήσεις των χρηστών και τους πρότειναν αντίστοιχες επιλογές που έχουν στις συλλογές τους. Κάτι σαν και αυτό που εφαρμόζει και η Amazon.com. Φυσικά, θα πρέπει να αναλογιστούμε και την ιδιωτικότητα (privacy) των ίδιων των χρηστών.

Η αλήθεια είναι, ότι η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας του διαδικτύου θα πρέπει να μας οδηγεί, κάθε μέρα και περισσότερο, στην δημιουργία νέων εφαρμογών στις βιβλιοθήκες, έτσι ώστε οι ίδιες να παραμείνουν ζωντανές αλλά και πάνω απ’ όλα ανταγωνιστικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: