Europeana: η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Άνοιξε τις πύλες της στο κοινό στις 20 Νοεμβρίου η Europeana ή κατά πολλούς η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Παρότι εκ πρώτης όψεως η European φαίνεται να είναι μια ακόμα ψηφιακή βιβλιοθήκη, κατά την άποψή μου είναι το πρώτο στάδιο εξέλιξης της ψηφιακής βιβλιοθήκης στην ψηφιακή βιβλιοθήκη 2.0, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Elisabeth Niggemann, γενικής διευθύντριας της γερμανικής εθνικής βιβλιοθήκης και προέδρου του ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης – του οργανισμού πίσω από την Europeana (Δελτίο τύπου: Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή…):

«Με την Europeana οι πολιτιστικοί φορείς αποκτούν νόημα για τη «γενιά του Web 2.0″ – μια γενιά με προσδοκίες για τη δυνατότητα να διαβάζει κείμενα, να παρακολουθεί βίντεο, να ακούει ήχους και να κοιτάζει εικόνες στον ίδιο χώρο και χρόνο. Προσφέροντας στους νέους μια πλήρη πολυμεσική εμπειρία, θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό της Ευρώπης.»

Στο δικτυακό τόπο της Europeana (http://www.europeana.eu/) οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια τεκμήρια που προέρχονται από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των κρατών μελών της ΕΕ. Πάνω από 1000 πολιτιστικοί οργανισμοί διέθεσαν το υλικό τους στην Europeana. Τα τεκμήρια αυτά είναι βιβλία, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, πίνακες ζωγραφικής, ταινίες, χάρτες κ.α.

Η Europeana φέρνει πιο κοντά πολιτιστικά τους ευρωπαϊκούς λαούς, αναδυκνείει την πολυπολιτισμικότητα των λαών της ΕΕ και κάνει ελεύθερα προσβάσιμο πολύτιμο και σπάνιο υλικό που πριν δεν θα μπορούσε κανείς να δει. Αυτή η παρουσίαση των μεγαλύτερων και πολυτιμότερων συλλογών της Ευρώπης είναι διαθέσιμα σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εθνικός εκπρόσωπος για την Ελλάδα στην Europeana είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας (http://www.libver.gr/). Επίσης, η Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει συμμετοχή και στο πρόγραμμα EuropeanaLocal (http://www.europeanalocal.eu/), το οποίο είναι ένα Δίκτυο Ορθής Πρακτικής με σκοπό να βοηθήσει τοπικές και περιφερειακές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές οπτικοακουστικού υλικού να ενταχθούν στην Europeana.

Τέλος, η κα Viviane Reding, Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα ΜΜΕ δήλωσε ότι:

«Η Europeana θα προσφέρει ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και πέρα από σύνορα, και θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέας αντίληψης ως προς το τι είναι ο πολιτισμός μας. Επιπλέον, θα διευκολύνει τη σύνδεση των ατόμων με την ιστορία τους και, μέσω διαλογικών σελίδων και εργαλείων, μεταξύ τους» …« Οφείλουμε να μετατρέψουμε την Europeana σε έναν χώρο διαλογικής και δημιουργικής συμμετοχής για τα άτομα που επιθυμούν να διαπλάσουν τη δική τους συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και να τη μοιραστούν με άλλους. Στόχος μας είναι το 2010 να περιέχει η Europeana τουλάχιστον 10 εκατομμύρια αντικείμενα.» (Δελτίο τύπου: Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή…):

Μην επισκεφθείτε την Europeana έως τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την ψηφιακή βιβλιοθήκη διότι έχει ανασταλεί η λειτουργία της! Αυτό δεν είναι αστείο αλλά το αποτέλεσμα εκατομμυρίων χρηστών που έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία αυτή. Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη δέχθηκε 10 εκατομμύρια «εντολές» την ώρα και δεν άντεξε! Οι επισκέπτες έως τότε μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του προγράμματος και να βλέπουν το σχετικό video. Η ιστοσελίδα είναι: http://dev.europeana.eu.

Περισσότερες πληροφορίες:

Europeana (http://www.europeana.eu/).

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας (http://www.libver.gr/).

To πρόγραμμα EuropeanaLocal (http://www.europeanalocal.eu/).

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (http://dev.europeana.eu).

Δελτίο τύπου: Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Europeana», τώρα σε απευθείας σύνδεση Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2008

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: