Dewey Cloud

Πριν λίγες μέρες, και ενώ κοίταζα τα νέα feeds του RSS Reader μου, ανακάλυψα μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή, η οποία μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Ο Steve Thomas, από την Βιβλιοθήκη του University of Adelaide, είχε μια πολύ πρωτότυπη ιδέα, την δημιουργία του αποκαλούμενου Dewey Cloud. Τί ακριβώς είναι το Dewey Cloud; Όλοι γνωρίζουμε τα tag clouds και τι ακριβώς είναι. Πρόκειται, εν ολίγοις, για την οπτική απεικόνιση των ετικετών (tags) που παρήχθησαν από τους ίδιους του χρήστες, προκειμένου να περιγραφεί μια πηγή.

Tο Dewey Cloud στηρίζεται στην ίδια λογική της οπτικής απεικόνισης, μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με ετικέτες, αλλά με θεματικούς περιγραφείς και πιο συγκεκριμένα με επικεφαλίδες από το Dewey. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε το cloud της βιβλιοθήκης. Η σελίδα αυτή ουσιαστικά παρέχει μια οπτική παρουσίαση της έντυπης συλλογής της. Οι επικεφαλίδες της ταξινόμησης Dewey κατατάσσονται ανάλογα με τον αριθμό των τεκμηρίων που βρίσκονται κάτω από κάθε επικεφαλίδα. Μετακινώντας τον κέρσορα από επικεφαλίδα σε επικεφαλίδα, είναι δυνατόν να δούμε τον ταξινομικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές. Κάνοντας κλικ σε μία κατηγορία, μεταφερόμαστε απευθείας στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης και τις αντίστοιχες εγγραφές.

Νομίζω πως είναι μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα για να δούμε και με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο τί μπορεί να περιέχει ο κατάλογος μιας βιβλιοθήκης. Μπορούμε έτσι να έχουμε μια πιο συνολική εικόνα του καταλόγου, με έναν τρόπο που ίσως να είναι και πιο «φιλικός» και πιο άμεσος προς τους χρήστες. Δεν είναι πολύ εντυπωσιακό το να μπορούμε μέσα από μια οθόνη, από αυτό το cloud, σε λίγα μόλις λεπτά  να έχουμε μπροστά μας οπτικοποιημένο τέτοιον όγκο πληροφορίας;;;

One Response to Dewey Cloud

 1. Πρόκειται ουσιαστικά για παρουσίαση πληροφορίας, έχοντας ως βάση ένα αλγόριθμο ταξινόμησης με κοινά χαρακτηριστικά με αυτόν που χρησιμοποιείται για τα κοινά tag clouds. Προφανώς έχει διαφορετική βάση υπολογισμού εφόσον δεν βασίζεται σε tags χρηστών αλλά η ουσία είναι η ίδια: Σε μια λογική δένδρου, πόσα παρακλάδια υπάρχουν;

  Δεν θέλω να σταθώ στον αλγόριθμο εφόσον υπάρχουν πολλοί αλγόριθμοι ταξινόμησης που μπορούν να εφαρμοστούν για να προσαρμόσουν ή/και να ταξινομήσουν πληροφορία. Αυτό που βλέπω να έχει και αυτό μεγάλη σημασία είναι η παρουσίαση της πληροφορίας.

  Το εν λόγω, σαν ιδέα υλοποίησης μου αρέσει αλλά δεν βλέπω την άμεση χρήση του λόγω χρηστικότητας και σχεδιασμού εμπειρίας χρήστη.

  Σύμφωνα με μελέτες αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή , το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών εκτελούν (ένα γρήγορο) σκανάρισμα της οθόνης σε μια μορφή «Γ», εστιάζοντας κύρια την προσοχή τους στο άνω αριστερά τεταρτημόριο της οθόνης. Σπάνια διαβάζουν οτιδήποτε άλλο. Ο χρήστης απλά δεν έχει την υπομονή να διαβάσει τόση πληροφορία, πόσο μάλλον στο χάος μιας «θάλασσας» λέξεων.

  Επιπλέον είναι θεμιτό να αναλογιστούμε τη δυσκολία εύρεσης της πληροφορίας που θέλουμε ή γενικά για να πάρουμε μια «γεύση» του τι υπάρχει. Ένα άτομο με κανονική όραση δυσκολεύεται να βγάλει άκρη. Φανταστείτε τι δυσκολία θα συναντήσει ένα άτομο με περιορισμένη όραση.

  Γενικά, σαν αλγόριθμος μου άρεσε, όχι όμως η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ταξινόμησης. Ένα cloud με βάθος 1, άντε 2 επίπεδα το πολύ, είναι υποφερτό. Κάτι τέτοιο όμως στην παρούσα περίπτωση θα απέτρεπε αυτό που προσπαθεί να γίνει, δηλαδή την παρουσίαση του συνόλου των επικεφαλίδων. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος παρουσίασης της πληροφορίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: