Από το Web 1.0 στο Web 3.0

Έχουμε μιλήσει ήδη σε προηγούμενες αναρτήσεις για την εξέλιξη του Παγκοσμίου Ιστού  και την δημιουργία του Web 3.0. Τί είναι όμως ακριβώς το Web 3.0? O Amit Agarwak στο blog του μας δείχνει με πολύ απλό τρόπο την εξέλιξη του Παγκοσμίου ιστού από Web 1.0 σε Web 3.0.

Πιο αναλυτικά, η εξέλιξη του Ιστού επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις του χρήστη αλλά και στην αποτελεσματικότερη και «σοφότερη» αναζήτηση (semantic web) με εξελιγμένες μηχανές τύπου iGoogle.  Ενώ στο Web 2.0 η επικέντρωση βρισκόταν στη δημιουργία γνώσης και περιεχομένου από την πλευρά των χρηστών καθώς και η διαμοίρασή της με εργαλεία όπως τα Blogs και τα Wikis, στο Web 3.0 σημαντικό ρόλο παίζει η οργάνωση αυτής της γνώσης και  η ενσωμάτωση αυτού του  δυναμικού περιεχομένου (dynamic content) στον Παγκόσμιο Ιστό.

Το παρακάτω slideshow δείχνει την εξέλιξη του Web 3.0 με απλά λόγια… Αξίζει να το δείτε!

2 Responses to Από το Web 1.0 στο Web 3.0

  1. GoogleGirl says:

    Πολύ καλά τα λένε οι παρουσιάσεις!! Να υπογραμμίσω ότι οδηγούμαστε στην εξέλιξη της σημασιολογίας, δηλαδή στην κυριαρχία του ελεγχόμενου λεξιλογίου που (εχμ…εχμ…) οι βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν χρόνια τώρα!! Αλλά αυτή τη φορά θα λέγεται οντολογία και θα «διατρέχει» όλες τις εφαρμογές. Αναμένοντας την πραγματοποίηση του οράματος του Tim Burners-Lee λοιπόν…

  2. Βέρα Κριεζή says:

    Έτσι είναι GoogleGirl. Δυστυχώς, η τεχνολογία τρέχει με τόσο γρήγορους ρυθμούς που είναι πολύ δύσκολο να προλάβουμε να εφαρμόσουμε στην πράξη όλα όσα υπάρχουν στη θεωρία. Και πολύ περισσότερο οι βιβλιοθήκες στην Ελλάδα που βρίσκονται παρα πολύ πίσω τεχνολογικά για διάφορους λόγους που όλοι, λίγο πολύ, γνωρίζουμε. Από εμάς εξαρτάται, λοιπόν, το μέλλον… αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: