Αξιολογήσεις βιβλιοθηκονομικών ιστολογίων

Η αρθρογραφία που υπάρχει για την χρησιμότητα των ιστολογίων και πως μπορούν οι βιβλιοθήκες να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους είναι μεγάλη. Ήδη υπάρχουν αρκετές βιβλιοθήκες που χρησιμοποιούν τα ιστολογία ως ένα εναλλακτικό εργαλείο επικοινωνίας με τους χρήστες τους. Μπορεί οι βιβλιοθηκονόμοι να εξαίρουν την χρησιμότητά τους μέσα από την αρθρογραφία πώς όμως αυτή μπορεί να αξιολογηθεί;

Η Laurel A. Clyde αναφέρεται πρώτη στο ζήτημα αυτό και προτείνει την συχνή αξιολόγηση τους στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που είναι απαραίτητος για να εντοπιστεί αν τελικά η ύπαρξη του ιστολογίου βιβλιοθήκης είναι σχετική με τις ανάγκες των χρηστών και κατά πόσο εξυπηρετεί την αποστολή της βιβλιοθήκης.

Κάποιοι απο τους τρόπους αυτούς είναι: ερωτηματολόγια, συλλογή πληροφοριών από τους χρήστες που συμμετέχουν σε εργαστήρια της εκάστοτε βιβλιοθήκης, συνεντεύξεις, έλεγχος αρχείου σχολίων από τους χρήστες του ιστολογίου, έλεγχος παραπομπών και συνδέσμων από άλλα ιστολόγια, μέσω των RSS feeds, λογισμικά που μετρούν την επισκεψιμότητα της σελίδας, σύγκριση με ιστολόγια παρόμοιου περιεχομένου και τέλος επίσημες αξιολογήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή εξωτερικών, ανεξάρτητων ειδικών και συμβούλων (Clyde 164-165)

Σχετικά πιο πρόσφατα δημοσιεύτηκαν μόλις δύο έρευνες που αφορούσαν στην αξιολόγηση ιστολογίων από βιβλιοθήκες: οι Alison McIntyre και Janette Nicolle παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας ανεπίσημης έρευνας στο πανεπιστήμιο του Canterbury. Μια άλλη αυτή τη φορά από τις Joann Blair και Allison V. Level προτείνουν μια πιο επιτηδευμένη μεθοδολογία.

Παραπομπές

Blair, Joanna and Allison V. Level. «Creating and evaluating a subject-based blog: planning, implementation, and assessment.» Reference Services Review 36.2 (2008): 156 – 166.

Clyde, Laurel, Ann. Weblogs and Libraries. Oxford: Chandos Publishing, 2004.

McIntyre, Alison and Janette Nicole. «Biblioblogging: blogs for library communication.» The Electronic Library 26.5 (2008): 683-694.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: