Integrated Social Networking Tools and Services

Τον τελευταίο καιρό, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, και ο ρυθμός εμφάνισης όλο και νέων, αυξάνει εξίσου με καταιγιστικούς ρυθμούς. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν το δικό τους περιεχόμενο και να το μοιράζονται με ένα ευρύ δίκτυο ατόμων, πολλές φορές και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φαινόμενο όμως της ύπαρξης και δημιουργίας μεγάλου αριθμού τέτοιων υπηρεσιών είναι δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα στη διαχείριση της γενικότερης κοινωνικής διαδικτυακής παρουσίας των χρηστών

Πιο αναλυτικά, πολλοί είναι οι χρήστες οι οποίοι επιθυμούν να είναι ταυτόχρονα online σε διάφορες ομάδες και κοινωνικά δίκτυα, και μερικές φορές είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να θυμάται κανείς όχι μόνο τα accounts που διατηρεί, αλλά ακόμα και τα διάφορα δίκτυα στα οποία συμμετέχει. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος χρήστης να επιθυμεί να είναι ενεργός ταυτόχρονα στα ακόλουθα:

  • στο λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook, όπου επικοινωνεί με τις κοινωνικές τους επαφές με ποικίλλους τρόπους, ανταλλάσει σκέψεις και ιδέες με τους φίλους του, δημοσιεύει εικόνες και οπτικοακουστικό υλικό, δέχεται σχόλια από φίλους και επισκέπτες κλπ.
  • Στο λογαριασμό του στο Twitter, όπου έχει τη δυνατότητα να αναρτεί εν συντομία τις σκέψεις του και να ενημερώνει όσους τον «ακολουθούν» για τρέχοντα γεγονότα και συμβάντα.
  • στην υπηρεσία LinkedIn, όπου συνδέεται με συνεργάτες του σε παγκόσμια κλίμακα.
  • επιπλέον είναι δυνατόν να διατηρεί και το προσωπικό του ημερολόγιο, όπου εκεί έχει τη δυνατότητα να εκφράζει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις σκέψεις και τις ιδέες του για συγκεκριμένα θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων του.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί και να τονιστεί το γεγονός ότι αρκετές φορές είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους φίλους και τους συνεργάτες να εντοπίζουν κάποιο χρήστη, ειδικότερα όταν ο τελευταίος χρησιμοποιεί διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτοί είναι κάποιοι μόνο από τους πιο βασικούς λόγους για την ανάπτυξη ορισμένων εργαλείων διαχείρισης κοινωνικών δικτύων, τα οποία φαίνεται να προσφέρουν σημαντικές λύσεις στα προαναφερθέντα ζητήματα.

Αυτές οι ολοκληρωμένες Web 2.0 τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να διαχειρίζονται το περιεχόμενο που επιθυμούν στις εξατομικευμένες σελίδες τους, χωρίς να χρειάζεται να συνδέονται χωριστά σε κάθε υπηρεσία, εξοικονομώντας χρόνο και ενδυναμώνοντας τη συνεργασία με πιο γοργούς ρυθμούς.
Τέτοια παραδείγματα είναι οι ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Xeesm: πρόκειται για μια κοινωνική εφαρμογή, η οποία βοηθά τους χρήστες να είναι πιο προσιτοί και να έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται με άλλους χρήστες πιο εύκολα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευρετήριο κοινωνικών επαφών, συνδυάζοντας όλες τις online υπηρεσίες σε μία.
  • Ping.fm: είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να αναρτούν άρθρα σε πολλά κοινωνικά δίκτυα ταυτόχρονα. Μόλις κάποιος χρήστης ενημερώσει τον λογαριασμό του, η ενημέρωση αυτή προωθείται σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα που συνδέονται με την Ping.fm. Κατά συνέπεια, η υπηρεσία αυτή είναι πραγματικά χρήσιμη σε εκείνους τους χρήστες που έχουν την ανάγκη να διαχειρίζονται καθημερινά πολλαπλά κοινωνικά μέσα.
  • Socializer: το Socializer επιτρέπει στους χρήστες να υποβάλλουν ένα σύνδεσμο σε διάφορες υπηρεσίες. Έτσι, αντί να αναρτεί κανείς το σύνδεσμο που τον ενδιαφέρει σε κάθε υπηρεσία χωριστά, ένας και μόνο σύνδεσμος παρέχεται ταυτόχρονα σε όλες τις υπηρεσίες.
  • Digsby: το Digsby ενοποιεί υπηρεσίες που σχετίζονται με Instant Messaging (IM), τη διαχείριση e-mails και τα κοινωνικά δίκτυα και επιτρέπει την ενημέρωση όλων αυτών των κοινωνικών μέσων, μέσω μιας ιδιαίτερα φιλικής προς τους χρήστες εφαρμογής. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο αποτελεί μια πραγματικά ενδιαφέρουσα λύση στο ζήτημα της υπερφόρτωσης των κοινωνικών μέσων.
  • Add This: η υπηρεσία αυτή διευκολύνει το διαμοιρασμό πληροφοριών ανάμεσα σε ιστολόγια και άλλες ιστοσελίδες και αποτελεί ένα από τα πιο πολύγλωσσα εργαλεία διαμοιρασμού, καθώς έχει ήδη μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες.
  • Add to Any: το εργαλείο αυτό εμφανίζει παρόμοιες λειτουργίες με το Add This, προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες στους χρήστες του, διαμοιρασμό περιεχόμενου, εξατομικευμένες επιλογές, κλπ.

Σας προτείνω να περιηγηθείτε σε καθεμιά από τις παραπάνω υπηρεσίες για να ανακαλύψετε και επιπλέον δυνατότητές τους. Το σημαντικό είναι ότι οι υπηρεσίες αυτές επιχειρούν να οργανώσουν κατά κάποιο τρόπο τη διαδικτυακή μας κοινωνική παρουσία, μέσα από το γενικότερο πληροφοριακό «χάος» της διαρκώς αυξανόμενης ανάπτυξης νέων κοινωνικών ιστοσελίδων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: