Γίνονται θαύματα στις Ελληνικές Βιβλιοθήκες;

Νομίζω ότι η εύκολη απάντηση θα ήταν ένα Ναι ή ένα Όχι.

Η βράβευση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας από το Ίδρυμα Gates (Bill and Melinda Gates foundation) για το 2010 Access to Learning Award (ATLA) δεν ήρθε ως θαύμα αλλά ως επακόλουθο της συλλογικής προσπάθειας της Βιβλιοθήκης και των ανθρώπων της.
Έχει βάθος, πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης σε ένα σκοπό: να υπηρετεί τους χρήστες και το κοινωνικό σύνολο. Η ΔΚΒΒ είναι μια βιβλιοθήκη προσανατολισμένη στο σύνολο της κοινωνίας χωρίς να θέτει περιορισμούς.
«Είναι μια περίτρανη απόδειξη της δύναμης της εφευρετικότητας‚ όπου μια τόσο μικρή βιβλιοθήκη σε μια ορεινή περιοχή της Βόρειας Ελλάδας προλειαίνει το έδαφος για τους χρήστες της και για άλλους που μπορούν να μαθαίνουν από την καινοτόμο χρήση των νέων τεχνολογιών και των συναρπαστικών προγραμμάτων». (Deborah Jacobs, διευθύντρια της πρωτοβουλίας Διεθνείς Βιβλιοθήκες (Global Libraries) για το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates).

Και εμείς εδώ, από το δικό μας βήμα, τώρα που κοπάζουν οι διθύραμβοι, θέτουμε τον προβληματισμό: αξίζει η κοινωνία μας καλύτερες βιβλιοθήκες, καινοτόμες υπηρεσίες για όλους, ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, δικαίωμα στη γνώση και την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου;
Εδώ η απάντηση είναι εύκολη.

2 Responses to Γίνονται θαύματα στις Ελληνικές Βιβλιοθήκες;

  1. ΝΙΚΟΣ says:

    συγχαρητήρια στο προσωπικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας για την καλή δουλειά που κάνει αλλά σαφώς οι προσπάθειες των βιβλιοθηκών δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από τις φιλανθρωπικές διαθέσεις οργανισμών που φτιάχνουν το image τεράστιων κερδοσκοπικών πολυεθνικών επιχειρήσεων αλλά από ένα αξιόπιστο εθνικό σύστημα για την οργάνωση των βιβλιοθηκών που θα υπάγεται στο υπουργείο πολιτισμού. Νομίζω ότι οι προσπάθειές των βιβλιοθηκαρίων πρέπει να κατευθύνονται προς αυτή την κατεύθυνση καί όχι σε έναν ανούσιο ανταγωνισμό μεταξύ των βιβλιοθηκών. Εξάλλου αυτά τα προγράμματα έχουν την μορφή του τζόκερ, δηλαδή ένας τα κερδίζει και οι άλλοι μένουν με την ελπίδα ότι κάποτε μπορεί να δούνε και αυτοί «άσπρη μέρα»
    συγχαρητήρια και πάλι αλλά αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη σαφώς και δεν είναι αυτή η λύση στα προβλήματα των ελληνικών βιβλιοθηκών….

  2. Πραγματικά αξιοθαύμαστο επίτευγμα.

    Ένα τεράστιο μπράβo. Στο επόμενο ταξίδι μου στην Βέροια θα φροντίσω να διαπιστώσω από κοντά την υπέροχη δουλειά τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: