Άρθρα της Wikipedia στον Κατάλογο;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ναι, και προέρχεται από την Αμερικανική Ήπειρο, φυσικά. Μπορούμε να δούμε το παράδειγμα της  State Library of Kansas η οποία έχει συμπεριλάβει στον κατάλογό της λήμματα της γνωστής μας Wikipedia. Μου έκανε αρκετά καλή εντύπωση η ενέργεια αυτή της State Library of Kansas και ιδιαίτερα το πόσο εκτιμούν την ποιότητα των λημμάτων της Wikipedia, ώστε να τα ενσωματώσουν στον κατάλογό τους.

Η πρόταση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους καταλόγους των δημοτικών ή δημόσιων βιβλιοθηκών που έχουν να εξυπηρετήσουν ευρύ φάσμα χρηστών.  Η υπηρεσία αυτή παρέχει την άμεση πρόσβαση στην ηλεκτρονική πηγή χωρίς να χρειάζεται να ‘φεύγουν’ οι χρήστες από τον κατάλογο της βιβλιοθηκης.  Το ίδιο γίνεται εξάλλου και με πολλές άλλες ηλεκτρονικές πηγές του διαδικτύου οι οποίες κρίνονται κατά καιρούς από της βιβλιοθήκες ότι θα ήταν χρήσιμες στο κοινό τους. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση αυτή της Wikipedia είναι ότι στην ουσία γίνεται καταλογογράφηση ενός λήμματος σε Wiki το οποίο είναι πιθανό να ανανεωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για να προβλεφθούν τέτοιου είδους ζητήματα υπάρχει το πρότυπο OpenURL και με τη βοήθεια των Link Checkers αποτρέπουν την άσκοπη περιήγηση των χρηστών σε ‘κενά’ URLs.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι αξίζει τον κόπο η αναθεώρηση των πηγών προς καταλογογράφηση στις βιβλιοθήκες μας. Στόχος, όπως πάντα, θα πρέπει να παρεμένει η έγκυρη, άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση των χρηστών εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα που μας προσφέρει απλόχερα η σύγχρονη, ψηφιακή εποχή.

Πηγές:

State Library of Kansas (Website)

The Lure of Linking ( Library Journal), 04-01-2004

OpenURL (Wikipedia)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: