Βιβλιοθηκονομικό λεξικό σε wiki

dictionary

Το πρόβλημα της ορολογίας παρουσιάζεται σε κάθε επιστήμη, ιδίως σε περιόδους όπου σημειώνεται ραγδαία εξέλιξη. Η καθημερινή εισαγωγή νέων όρων –που μάλιστα διαχέονται με ταχύτητα χάρη στη διεύρυνση της χρήσης του Διαδικτύου– και η ξενόγλωσση βιβλιογραφία οξύνουν το πρόβλημα.

Με τις σκέψεις αυτές ξεκίνησε η δημιουργία αυτού του Ελληνοαγγλικού Βιβλιοθηκονομικού Λεξικού, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρηστικό έργο αναφοράς. Η σύνταξή του έγινε με την ελπίδα ότι θα καλύψει το διαπιστωμένο κενό σε βιβλιοθηκονομικά λεξικά απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στους προβληματισμούς του επιστήμονα της πληροφόρησης που αναζητά κάθε φορά νέα, σύγχρονα, έγκυρα και ενημερωμένα εγχειρίδια και εργαλεία της επιστήμης του.

Σημαντικό είναι να μνημονευθούν δύο αξιέπαινες προγενέστερες προσπάθειες που έγιναν στον ελληνικό χώρο και που εμπλούτισαν την Επιστήμης της Πληροφόρησης με τα εξής λεξικά: το Βιβλιοθηκονομικόν λεξικόν του Γεώργιου Κακούρη που εκδόθηκε το 1974 και το Βιβλιοθηκονομικό λεξικό των Χριστίνας Κανάκη, Σοφίας-Σύλβιας Δημητριάδη, Ελένης Τσιγκριστάρη και Ευαγγελίας Τσώλα του 1986, ένα σημαντικό πόνημα που αποτέλεσε πτυχιακή εργασία στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας και συγκεκριμένα του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας.

Μπορεί το φέρον μέσο να άλλαξε -από έντυπο σε ηλεκτρονικό- αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Άλλο ένα παράδειγμα εφαρμογής ενός wiki υπέρ της (βιβλιοθηκονομικής) επιστήμης.
Μη διστάσετε να εκφράσετε την άποψή σας μέσω της Επικοινωνίας και του Forum του Wiki για να μπορέσουμε όλοι μαζί να το βελτιώσουμε, αυτό άλλωστε είναι ένας συνεργατικός χώρος.
ΧΧΧ
Α.Ι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: