Κοινωνική Δικτύωση ή/και Κοινωνική Επανάσταση

Όταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημιουργούσε το Facebook θα μπορούσε, ίσως, να προβλέψει πολλά πράγματα, όπως παραδείγματος χάριν ότι ένας στους 13 ανθρώπους στον πλανήτη Γη θα είχε προφίλ στο Facebook, ότι θα γινόταν ο νεότερος δισεκατομμυριούχος από αυτή την ιδέα, ότι η ζωή του θα γίνονταν ταινία, υποψήφια για Όσκαρ, ότι θα τον κατηγορούσαν ότι η ιδέα δεν ήταν πραγματικά δική τους και με εξωδικαστικό συμβιβασμό θα πλήρωνε για να κρατήσει αυτή την ιδέα, κλπ. Αυτό όμως που σίγουρα δε θα είχε φανταστεί και προβλέψει είναι ότι η ιδέα του θα είχε κάτι επαναστατικό, για την ίδια την κοινωνία, ότι θα γίνονταν το όχημα κοινωνικών επαναστάσεων σε κάποια σημεία του κόσμου.

Τα τελευταία παραδείγματα της Τυνησίας και της Αιγύπτου το απέδειξαν. Στην Τυνησία, η αυτοπυρπόληση ενός πωλητή φρούτων σε υπαίθρια αγορά λόγω της απόγνωσής που του δημιούργησε το καθεστώς το οποίο του απαγόρευε να εργαστεί, δημιούργησε μια διαδικτυακή επανάσταση που οδήγησε σε εξέγερση στους δρόμους της Τύνιδας και στην πτώση του καθεστώτος σε χρόνο ρεκόρ. Ο Μπεν Άλι είμαι σίγουρος ότι ακόμα και τώρα, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται, δε θα έχει καταλάβει από πού του ήρθε το «κακό». Οι Τυνήσιοι νέοι, όμως, έδωσαν το «παρών» σε πλατείες, εξεγέρθηκαν και αυτή η εξέγερση δημιουργήθηκε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Παρότι τα ΜΜΕ της χώρας παρουσίαζαν διαστρεβλωμένα την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα, η ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει πέρασε από τους κοινωνικά δικτυωμένους νέους στους μεγαλύτερους οδηγώντας μια χώρα στους δρόμους και διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Δεκάδες χιλιάδες άρθρα γράφτηκαν και γράφονται πάνω στο θέμα, εγώ διαβάζω συχνά τον Roger Cohen από τους Νew Υork Τimes (http://www.nytimes.com/2011/01/28/opinion/28ihtedcohen28.html).

Στην Αίγυπτο η επανάσταση είναι σε εξέλιξη. Η ιστορία λίγο διαφορετική. Με την πρώτη κάθοδο των αιγυπτίων στους δρόμους το καθεστώς «νέκρωσε» το Internet. Οι πάροχοι της Αιγύπτου (Link Agypt, Vodafone/Raya, Etisalat Misr και Telecom Egypt) κατέβασαν τους διακόπτες και σταμάτησαν τη ροή των δεδομένων από και προς την Αίγυπτο, με απόφαση του καθεστώτος. Φαίνεται εξωπραγματική η κίνηση αυτή, αλλά μοιάζει με ανάλογες κινήσεις του Ιράν, της Κίνας και της Μιανμάρ και άλλων κρατών που θέλουν να ελέγχουν το Internet. Η κοινωνική δικτύωση έκανε κι εδώ το θαύμα της. Αυτό που σε άλλες εποχές θα χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να περάσει ένα μήνυμα, μια ιδέα, στις μέρες μας γίνεται με τέτοια ταχύτητα που είναι δύσκολο κάποιος να το συλλάβει, ακόμα και αν το βλέπει να συμβαίνει. Facebook, youtube, blogs και άλλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης έχουν το δικό τους ρόλο σήμερα σε κάθε επανάσταση και εξέγερση.

Θα έλεγε κάποιος ότι έχουμε φθάσει στο τέλος του ελέγχου των πολιτών από τα απολυταρχικά καθεστώτα, από την κεντρική εξουσία. Αυτή η διαπίστωση, φυσικά, δεν είναι απόλυτα σωστή. Τόσο στην Τυνησία όσο και στην Αίγυπτο τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα ήταν η αφορμή για να ελέγχονται και να συλλαμβάνονται δεκάδες πολίτες. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως η Λιβύη, η Μαυριτανία, το Ιράκ, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, κλπ. Τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα με τη στάση τους εγείρουν ερωτήματα γύρω από το ρόλο τους, δημοκρατικό ή όχι, και τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών, και πως αυτά διαχειρίζονται.

Πριν δέκα χρόνια, την προ Web 2.0 εποχή, ένας Σαουδάραβας φίλος μου εκμυστηρευόταν ότι είναι δύσκολο πλέον να ελέγξει τα παιδιά του διότι στο τέλος της ημέρας έκλειναν την πόρτα του δωματίου τους και είχαν πρόσβαση στη δορυφορική τηλεόραση και στο στυλ ζωής της «μισητής» Αμερικής. Αναρωτιέμαι τώρα τι θα σκέπτεται. Τώρα που είναι δύσκολο να θέσεις οποιονδήποτε περιορισμό στην πρόσβαση ή στον έλεγχο των ανθρώπων.

Φυσικά θα πρέπει να δούμε και κάποιες άλλες παραμέτρους. Πχ τι κοινωνική επανάσταση μπορούν να φέρουν τα 2,8 εκατομμύρια χρηστών του Facebook στην Ελλάδα; Την επανάσταση του Π. Τατσόπουλου για το 1821; (δείτε τη δημοκρατία του Facebook στα δεκάδες δημοσιευμένα κείμενα που είδαν το φως μετά τη δημοσίευση των «ιδιωτικών» σκέψεων του Π. Τατσόπουλου στο Facebook για τον Κολοκοτρώνη);

Διαβάστε επίσης: Τα τανκς και το Facebook του ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ

One Response to Κοινωνική Δικτύωση ή/και Κοινωνική Επανάσταση

  1. Παράθεμα: Tweets that mention Κοινωνική Δικτύωση ή/και Κοινωνική Επανάσταση | greeklis.org -- Topsy.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: