Ηλεκτρονικά βιβλία και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Το βιβλίο της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων No shelf required: ebooks in libraries, (ίσως από τα πρώτα που εκδίδονται για το ζήτημα αυτό) αναπτύσσει όλες τις θεματικές που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό βιβλίο και τις βιβλιοθήκες. Παρουσιάζεται μια ιστορική αναδρομή του ηλεκτρονικού βιβλίου, γίνεται αναφορά σε ζητήματα χρήσης του σε διάφορες βιβλιοθήκες (σχολικές, δημόσιες και ακαδημαϊκές) στην πρόσκτηση υλικού, σε standards και στο μέλλον των ακαδημαϊκών εκδόσεων.

Στο κεφάλαιο για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες η Lindsey Schell (p. 85-92) σχολιάζει τις προκλήσεις ενσωμάτωσης ηλεκτρονικών βιβλίων στις συλλογές ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Για κάποιες από αυτές υπάρχουν σχετικά εύκολες λύσεις ενώ κάποιες άλλες εντάσσονται στο πλαίσιο της συζήτησης που αφορά την επιστημονική επικοινωνία και ψηφιακή πληροφορία. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες:

Χρήστες που επιθυμούν να χρησιμοποιούν έντυπες εκδόσεις: Στις περιπτώσεις αυτές προτείνετε στις βιβλιοθήκες να παρέχουν μεμονωμένα μαθήματα χρήσης ηλεκτρονικών βιβλίων. Επίσης, οι βιβλιοθήκες θα μπορούσαν να διαθέτουν ένα ποσό από τον προϋπολογισμό τους για την αγορά τίτλων που διατίθενται μόνο σε έντυπη μορφή.

Δικαιώματα ψηφιακής διαχείρισης (DRM). Οι διαθέτες χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες για την αποτροπή πρόσβασης σε ψηφιακά πολυμεσικά αρχεία.

Οι βιβλιοθήκες μπορούν αν θέλουν να δανείζουν φορητές συσκευές ανάγνωσης από διάφορες εταιρείες (ήδη κάποιες το κάνουν). Συνήθως, χρειάζεται η χρήση λογισμικού που έχει αναπτυχθεί από την ίδια εταιρεία ή απαιτείται η αγορά τίτλων από συγκεκριμένο διαθέτη. Επίσης, οι φορητές συσκευές είναι ακριβές (μέχρι στιγμής) και δύσκολες στην επιδιόρθωση σε περίπτωση προβλήματος.  Δίδεται παράδειγμα The Penn State University Sony E-book Reader Project

Γίνεται εκτενείς αναφορές σε άδειες/αδειοδότηση και σε σημεία που ο βιβλιοθήκες θα πρέπει να προσέξουν προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε συνεργασία/συνδρομή.

Εκτυπώσεις: Αυτό αποτελεί μια από τις μακροχρόνιες προκλήσεις γιατί οι εκδότες προσπαθούν να προστατέψουν το περιεχόμενό τους με τον περιορισμό της εκτύπωσης.

Διαδανεισμός: Ο διαδανεισμός καθίσταται δύσκολο με την αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων. Φοβούμενοι την ‘ευπάθεια’ του περιεχομένου όπως αυτή συνέβη με τη μουσική βιομηχανία, οι εκδότες θέλουν να ελέγχουν το copyright ενώ έχουν αποτύχει να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες διαμοιρασμού υλικού μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν όμως τρόποι που αυτό γίνεται εφικτό.

MARC εγγραφές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται πάντοτε στις συμφωνίες που υπογράφονται και μπορούν να γίνουν διαθέσιμες πληρώνοντας πρόσθετο αντίτιμο

Νέοι τρόποι ανακάλυψης και εντοπισμού της πληροφορίας πέρα από τους παραδοσιακούς τρόπους έρευνας βιβλίων στους καταλόγους.

Όσο το ψηφιακό περιεχόμενο αναπτύσσεται τόσο πιο συχνά θα είναι τα φαινόμενα πλαγιαρισμού .

 

Προτεινόμενη αρθρογραφία

Herlihy, CS & Yi, H, ‘E-books in academic libraries: how does currency affect usage?’, New Library World ,vol. 111, No. 9/10, 2010  pp. 371-380. (Σημείωση: καλό literature review)

Zimerman, M ‘E-readers in an academic library setting’, Library Hi Tech, vol. 29, no. 1, 2011 pp. 91-108. (Σημείωση: το άρθρο έχει παραδείγματα βιβλιοθηκών που έχουν χρησιμοποιήσει φορητές συσκευές με καλή βιβλιογραφική ανασκόπηση

One Response to Ηλεκτρονικά βιβλία και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

  1. Δαμιάνα Κουτσομίχα says:

    Δείτε επίσης σε αυτό το link το τελευταίο report της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών για τα e-books

    http://www.publishers.org/press/30/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: