Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Ποιος θα είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στην εκπαίδευση κατά την επόμενη δεκαετία;

Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν σε πληροφοριακό περιβάλλον πολύ διαφορετικό από εκείνο που ήταν πριν από 20 χρόνια. Παλαιότερα, το εκπαιδευτικό περιβάλλον ήταν παρόμοιο με όλες τις άλλες μορφές της ζωής: τηλεόραση, ραδιόφωνο, βιβλία. Τι γίνεται τώρα;

Από τη μια πλευρά, η σχολική ζωή δεν έχει αλλάξει πολύ από την αναλογική εποχή, όπου όλα ήταν διαφορετικά: τα παιδιά γράφουν σε χαρτί, διαβάζουν βιβλία, οι εικόνες στα βιβλία δεν μεγαλώνουν, και δεν υπάρχει κουμπί «αναζήτηση».
Από την άλλη, ο κόσμος αλλάζει ραγδαία. Το Διαδίκτυο έχει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες που παρέχονται σχεδόν δωρεάν και συνεχώς μας ενθαρρύνει να επανεξετάσουμε τη μάθηση και την εκπαίδευση, αλλάζοντας την αντίληψή μας για τη παιδεία. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός ότι ο καθένας προσθέτει σε έναν κόσμο όπου οι πληροφορίες είναι παντού, δική του μοναδικότητα. Σε έναν τέτοιο κόσμο, η ικανότητα για αξιολόγηση της αξιοπιστίας των πληροφοριών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει πρωταρχική σημασία.
Το ηλεκτρονικό περιοδικό Good.is προσδιόρισε τα εξής οκτώ βασικά σημεία που έχουν αλλάξει τη διαδικασία εκμάθησης το 2011. Θα συμβαδίσει με αυτές τις τάσεις, το εκπαιδευτικό μας σύστημα;

Παιχνίδια στην εκπαίδευση

Τα παιχνίδια μπορούν να παρέχουν διασκέδαση αλλά ταυτόχρονα και ισχυρά κίνητρα για την απόκτηση νέων γνώσεων. Οι εκπαιδευτικοί τώρα έχουν πρόσβαση σε αμέτρητες εφαρμογές μάθησης που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ανανεώσουν τις δεξιότητές τους.

Το 2011 ένας δάσκαλος από την Ατλάντα, έγινε διάσημος για το γεγονός ότι πρότεινε τη χρήση του δημοφιλούς παιχνιδιού Angry Birds στο μάθημα φυσικής. Και αυτό είναι ένα από τα πρώτα βήματα προς την εφαρμογή των παιχνιδιών στο σχολείο. Κάποια σχολεία έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν την πολιτική τους σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στην τάξη, αφήνοντας τα παιδιά να παίζουν στη διάρκεια του μαθήματος ειδικά εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Social Media στο σχολείο

Το 2011 τα social media μπήκαν πραγματικά στο πεδίο της εκπαίδευσης.  Μερικοί δάσκαλοι για να διδάξουν στα παιδιά να εκφράζουν τις σκέψεις τους γραπτώς, τους ζητάνε να δημιουργήσουν τα δικά τους ιστολόγια, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν το Twitter ως ένα πεδίο για συζήτηση, που επιτρέπει ακόμη και στους πιο ντροπαλούς μαθητές να συμμετέχουν σε κοινή εργασία στην τάξη.

Twitter ως μία συνεργατική εκπαιδευτική πλατφόρμα

Το 2011 και οι καθηγητές βρήκαν τη φωνή τους στο Twitter. Οι εκπαιδευτικοί από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την εφαρμογή για την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών μεταξύ τους. Και τον περασμένο Ιούλιο, χάρη στο Twitter, διοργανώθηκε ένα συνέδριο με πορεία στην Αμερική, που πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Σώστε τα σχολεία μας.»

Τεχνολογική παιδεία

Η σύγχρονη αγορά εργασίας απαιτεί την αύξηση του αριθμού των μελλοντικών επαγγελματιών στον τομέα των θετικών και φυσικών επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας, και, κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να εισαχθούν επιπλέον μαθήματα τεχνολογίας στα σχολεία. Για παράδειγμα, στην Foshay Tech Academy στα νότια του Λος Άντζελες διδάσκουν τις αρχές του web προγραμματισμού και το Photoshop, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο για φιλανθρωπικό σκοπό έχουν αναπτύξει έναν υπολογιστή των 25$ το Raspberry Pi, με τη βοήθεια του οποίου τα παιδιά μπορούν να μάθουν προγραμματισμό. Τεχνικές ειδικότητες είναι τόσο δημοφιλείς, που ακόμη και μαθητές της έκτης τάξης διοργανώνουν ομάδες για να δημιουργούν εφαρμογές για το iPhone.

Διαδικτυακή εκπαίδευση από τα πανεπιστήμια

10 χρόνια πέρασαν από την εμφάνιση των δωρεάν μαθημάτων εξ αποστάσεως από το MIT OpenCourseWare, όπου ο καθένας μπορεί να δει και να ακούσει τις διαλέξεις των καθηγητών ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Το 2011 οι καθηγητές του Stanford University, αποφάσισαν να υποστηρίξουν την ιδέα της δωρεάν παιδείας, προσφέροντας μαθήματα επιστήμης των υπολογιστών. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου 160.000 ακροατές πλησιάζοντας το υλικό όσο πιο κοντά γίνεται στα πρότυπα του πανεπιστημίου. Μέχρι σήμερα, τρέχουν ακόμα 16 μαθήματα μεταξύ των οποίων είναι η τεχνολογία των επιχειρήσεων και η θεωρία της πληροφορίας.

Διδασκαλία δημιουργικής σκέψης

Οι ειδικοί στη δημιουργική εκπαίδευση επιμένουν στις ριζικές αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ομάδα δράσης No Right Brain Left Behind challenge έχει ανακοινώσει ένα διαγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων της Αμερικής για δημιουργία των νέων ιδεών (συσκευών, εφαρμογών), οι οποίες θα συμβάλουν στην απόκτηση των  ικανοτήτων των παιδιών, όπως η δημιουργικότητα και νοοτροπία του σχεδιασμού. Το πρόγραμμα Imagination: Creating the Future of Education and Work αποτελεί ένα εικονικό εργαστήριο για την ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με τη δημιουργική ατμόσφαιρα στην τάξη και ανάπτυξη της φαντασίας των μαθητών.

Βιβλιοθήκη επανάσταση

Με την εξάπλωση του διαδικτυακού περιεχομένου και των ψηφιακών μέσων αλλάζει και η προσαρμογή του παραδοσιακού ρόλου των βιβλιοθηκών. Το 2011 στο Drexel University στη Φιλαδέλφεια, άνοιξε τις πόρτες τις μια νέα βιβλιοθήκη χωρίς βιβλία η Library Learning Terrace, με άνετες καρέκλες και γραφεία για ομαδικές εργασίες, πίνακες και υπολογιστές. Κάποια ιδιωτικά σχολεία, όπως η Massachusetts’ Cushing Academy, έχουν όλο το εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή, που επιτρέπει στους βιβλιοθηκονόμους να επικεντρώνονται στη διδασκαλία της τέχνης της αναζήτησης πληροφοριών και της έρευνας. Ένα εκπαιδευτικό κέντρο για τους εφήβους στο Σικάγο YOUmedia, εξοπλισμένο μόνο με ψηφιακό υλικό, έχει όλες τις πιθανότητες να γίνει ένα πρότυπο για τις βιβλιοθήκες του μέλλοντος.

Δάσκαλοι στο ρόλο των επιχειρηματικών ηγετών

Το 2011 σχεδόν αναθεωρήθηκε ο ρόλος των εκπαιδευτικών του 21ου αιώνα. Στο βιβλίο Teaching 2030 παρουσιάζεται μια δημοφιλή ιδέα, σύμφωνα με την οποία  ο δάσκαλος του μέλλοντος πρέπει να είναι και ένας επιχειρηματικός ηγέτης. Είναι μετρημένες οι ημέρες κατά τις οποίες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις γράφονται από τους ανθρώπους των υπουργείων. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δημιουργούν την εκπαιδευτική πολιτική, και να είναι σε θέση να οργανώνουν και να κατευθύνουν τους μαθητές, καθώς και να αναλαμβάνουν την ευθύνη και να υπερασπίζουν την τιμή του επαγγέλματος.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: