Ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικοί αναγνώστες & βιβλιοθήκες

Με αφορμή την ανάρτησης της Infoscience addict:

Το άρθρο παρουσιάζει ακριβώς όπως έχει η κατάσταση στις ΗΠΑ. Υπάρχουν περί τις 11.000 δημόσιες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ που μέσω λογισμικών, όπως το δημοφιλές Overdrive, δίνουν τη δυνατότητα σε όσους έχουν συσκευή ηλεκτρονικού αναγνώστη να διαβάσουν το βιβλίο που θέλουν. Οι τίτλοι που διατίθενται ανήκουν στα bestsellers, ο χρόνος που περιμένει κάποιος που έκανε κράτηση έναν τέτοιο τίτλο διαρκεί περίπου 3 μήνες και όταν έρχεται ηλεκτρονικό μήνυμα πως το βιβλίο είναι διαθέσιμο απαιτούνται τουλάχιστον 7 βήματα προκειμένου ένας κάτοχος Kindle να κατεβάσει το βιβλίο.

Στο άρθρο της Ebooks and Libraries: A Stream of Concerns η Farkas εκφράζει ανησυχίες για ζητήματα που αφορούν το διαδανεισμό, ψηφιακά δικαιώματα, κανόνες δανεισμού ενώ κάποιοι άλλοι ανησυχούν και για τον έλεγχο των πολιτικών ανάπτυξης συλλογής. Πάντως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι εκδότες προηγούνται σε βηματισμό από τις βιβλιοθήκες.

Όπως αναφέρθηκε και στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι μια πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι με τις αρνητικές και θετικές εκφάνσεις της. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να επιδιώκουμε σε κάθε ευκαιρία να αποκτούμε πρακτικά θεμελιωμένη άποψη επί του ζητήματος.

Farkas, M 2011, ‘Ebooks and Libraries: A Stream of Concerns’, Information wants to be free, weblog post, 18 January, viewed May 29 2012, http://meredith.wolfwater.com/wordpress/2011/01/18/ebooks-and-libraries-a-stream-of-concerns/

Inouye, AS 2012, ‘The Revolution Isn’t Just Digital’ American Libraries, viewed May 29 2012, Available: http://americanlibrariesmagazine.org/features/01112012/revolution-isn-t-just-digital

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: