Μια πρώτη γνωριμία με το Technorati

Έπειτα από αρκετό καιρό στη μπλογκόσφαιρα, είναι πολύ πιθανό να αναρωτιέστε ποιο μπορεί να είναι το εύρος της. Σύμφωνα με το Technorati, το σημαντικότερο ίσως εργαλείο αναζήτησης ιστολογίων, ο αριθμός τους διπλασιάζεται περίπου κάθε 6 μήνες, με περίπου 51 εκατομμύρια ιστολόγια διαθέσιμα. Αν αυτή η τάση για τη δημιουργία ιστολογίων συνεχιστεί με τέτοιο αμείωτο ρυθμό, υπολογίζεται ότι το Technorati σε 5 περίπου μήνες θα είναι σε θέση να ανιχνεύει 100 εκατομμύρια ιστολόγια, περίπου δηλαδή το διπλάσιο αριθμό ιστολογίων. Αυτά τα νούμερα φυσικά είναι εκθαμβωτικά, αλλά όπως θα ανακαλύψατε και οι ίδιοι από μόνοι σας είναι τόσο εύκολο να δημιουργήσει κανείς ένα ιστολόγιο που τις τεχνολογίες αυτές εκμεταλλεύονται πλέον όλοι οι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων και των βιβλιοθηκών, ως οργανισμοί διαχείρισης της γνώσης.

Πώς μπορεί όμως κάποιος χρήστης να κάνει το ιστολόγιό του εύκολα αναζητήσιμο μέσα στο χάος της μπλογκόσφαιρας και πώς μπορεί να δίνει ετικέτες (tags) σε όσα δημοσιεύει, σε λέξεις κλειδιά που θα μπορεί εύκολα να αναζητεί η μηχανή αναζήτησης Technorati; Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι ότι πιθανότατα το Technorati θα έχει ήδη εντοπίσει το ιστολόγιο σας, ειδικά αν χρησιμοποιείτε το Blogger, το πιο διάσημο από τα εργαλεία για τη δημιουργία και τη διαχείριση ιστολογίων. Εντούτοις, αν θέλετε να συμμετέχετε στην ομάδα και να υπάρχει επίσημα το ιστολόγιό σας στη λίστα του Technorati, ώστε να μπορείτε να εκμεταλλεύεστε όλα τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά του, θα χρειαστεί εσείς οι ίδιοι να το απαιτήσετε. Πολλά νέα χαρακτηριστικά διαρκώς προστίθενται στο Technorati, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιεί αναζητήσεις ιστολογίων με πολλούς νέους τρόπους.

Πηγές

Technorati Tour -μια πρώτη επαφή με το Technorati

Ασκήσεις

  1. Μπείτε στην ιστοσελίδα του Technorati και δημιουργήστε το προσωπικό σας λογαριασμό. Κάντε μια αναζήτηση με μια λέξη-κλειδί στο πεδίο «Search the blogosphere» (Αναζήτηση στη μπλογκόσφαιρα). Αν παίρνετε πίσω πάρα πολλά αποτελέσματα και δυσκολεύεστε να βρείτε αυτό που πραγματικά ψάχνετε, υπάρχει η δυνατότητα να φιλτράρετε τα αποτελέσματά σας. Για παράδειγμα, έχετε τη δυνατότητα να αναζητήσετε μόνο σε αναρτήσεις ή ιστολόγια ή βίντεο, ή σε φωτογραφίες. Μπορείτε να επιλέξετε να αναζητήσετε σε αναρτήσεις ή μόνο σε tags, να διαλέξετε τη γλώσσα που επιθυμείτε κλπ. Κάντε συνδυαστικές αναζητήσεις για να δείτε πόσο διαφορετικά αποτελέσματα παίρνετε κάθε φορά. Επιπλέον, παρατηρήστε στη κεντρική σελίδα, τη δυνατότητα που έχετε εξαρχής να κάνετε μία συνδυαστική αναζήτηση (Advanced). Επιλέξτε την και δείτε όλους τους πιθανούς τρόπους επιλογής: Αναζήτηση με λέξη-κλειδί, με κάποιο URL ή tag (κάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε σε μεγένθυση).
  2. technorati
  3. Στη συνέχεια, πηγαίνετε στην επιλογή «Δημοφιλή» (Popular) και εξερευνήστε τις δυνατότητες των επιλογών «Δημοφιλή tags«, «Δημοφιλείς αναζητήσεις» και «Τα 100 πιο δημοφιλή ιστολόγια«. Τι παρατηρείτε στα αποτελέσματα των αναζητήσεών σας;
  4. Στην επιλογή «Ιστολόγια» (Blogs), στο πεδίο «Κατάλογος Ιστολογίων» Blog Directory» έχετε τη δυνατότητα να δείτε κάποιες θεματικές ενότητες, για παράδειγμα, δείτε ποια ιστολόγια υπάρχουν κάτω από την ενότητα «Διασκέδαση» (Entertainment) ή την «Τεχνολογία» (Technology). Επιλέξτε τις θεματικές περιοχές που σας ενδιαφέρουν.
  5. Στην επιλογή «Αγαπημένα» (Favorites), μπορείτε να βάλετε κάποιο ιστολόγιο που σας ενδιαφέρει στα «Αγαπημένα σας», ή και ακόμα να δημιουργήσετε «Λίστες παρακολούθησης» (Watchlists). Για την πρώτη περίπτωση, επιλέξτε ένα ιστολόγιο που σας ενδιαφέρει. Κάτω από τις γενικές πληροφορίες που δίνονται για το ιστολόγιο αυτό, ο τίτλος του, το URL, τα tags του, οι δημιουργοί του κλπ, υπάρχει πιο κάτω μια επιλογή «Κάντο Αγαπημένο σου» (Favorite it). Εν συνεχεία, πατώντας την επιλογή Αγαπημένα –> Λίστες Παρακολούθησης (Favorites –>Watchlists), δημιουργήστε τη δικιά σας λίστα με τα αγαπημένα σας ιστολόγια, εισάγοντας είτε το URL τους, είτε λέξη-κλειδί που αναφέρεται στο συγκεκριμένο ιστολόγιο. Αυτή την λίστα μπορείτε να την διαχειριστείτε όπως επιθυμείτε εσείς. Δείτε προσεχτικά όλες τις δυνατότητες που έχετε.
  6. Προαιρετικό: Δημιουργήστε μια ανάρτηση στο προσωπικό σας ιστολόγιο, εκφράζοντας τις ιδέες και τις απόψεις σας για την συγκεκριμένη εφαρμογή.

Μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιό μας σε περίπτωση που ολοκληρώσατε το πρόγραμμα.

Αρχική σελίδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: