Φωτογραφίες και Εικόνες: Flickr

Πρoτού αρχίσετε την ανάγνωση ακούστε αυτό το ηχητικό αρχείο [1.46]

Ανακαλύψτε τον υπέροχο κόσμο του Flickr

Οι ιστοσελίδες διαμοίρασης φωτογραφιών έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους από τις αρχές του ’90. Παρόλ’ αυτά, όμως, χρειάστηκαν μερικά χρόνια ακόμα για να κάνει την εμφάνισή της μια υπηρεσία με το όνομα Flickr και να ενσωματώσει τη λογική της ανταλλαγής και της διαμοίρασης φωτογραφιών σε μία online κοινότητα. Τα τελευταία χρόνια το Flickr έχει γίνει η δημοφιλέστερη και ταχύτατα αναπτυσσόμενη υπηρεσία διαμοίρασης φωτογραφιών στο Διαδίκτυο, καθώς είναι από τις πρώτες που καθιέρωσαν τις ετικέτες επισήμανσης (tags) με σκοπό τη δημιουργία δεσμών και σχέσεων μεταξύ των φωτογραφιών και των ίδιων των χρηστών.

Για την άσκηση αυτή, σας ζητείτε να εξερευνήσετε την ιστοσελίδα του Flickr και να ανακαλύψετε όλα αυτά που έχει να σας προσφέρει. Μάθετε πως λειτουργούν οι «επισημειώσεις», τι είναι οι ομάδες (groups) και ποιες είναι οι υπόλοιπες υπηρεσίες οι οποίες κάνουν τους περισσότερους χρήστες αλλά και τις βιβλιοθήκες να μην αποχωρίζονται το Flickr.

Πηγές

Ασκήσεις

Για αυτή την άσκηση έχετε δύο επιλογές:

  1. Περιηγηθείτε πολύ καλά στην ιστοσελίδα του Flickr και ανακαλύψτε μια φωτογραφία που σας ενδιαφέρει και θέλετε να αναρτήσετε στο ιστολόγιό σας. Να σιγουρευτείτε ότι έχετε κρατήσει το link της συγκεκριμένης φωτογραφίας, ή αν έχετε ήδη δημιουργήσει λογαριασμό στο Flickr μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Flickr’s Blogging Tool για να προσθέσετε τη φωτογραφία στο ιστολόγιό σας. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το Blogger’s photo upload tool.
  2. Αν επιθυμείτε να προχωρήσετε ακόμα πιο πέρα, δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Flickr και χρησιμοποιήστε τη φωτογραφική μηχανή σας για να φωτογραφήσετε κάτι στο χώρο σας. Μεταφορτώστε, στη συνέχεια, αυτές τις φωτογραφίες στο Flickr, προσθέστε την επισημείωση plcmcl 2 και μαρκάρετέ την ως δημόσια. Αργότερα, δημιουργήστε μία ανάρτηση στο ιστολόγιό σας σχετικά με τη φωτογραφία αυτή και την εμπειρία σας. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε την εικόνα στην ανάρτησή σας.

Από τη στιγμή που έχετε λογαριασμό στο Flickr, υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε: μέσω του Flickr’s Blogging Tool ή χρησιμοποιώντας πάλι το Blogger’s photo upload tool.

Έτσι, λοιπόν, ξεκινήστε την περιήγησή σας στον θαυμαστό κόσμο του Flickr και αν το βρίσκετε ενδιαφέρον δείτε μερικές ακόμα υπηρεσίες αποθήκευσης φωτογραφιών (photo hosting sites). Σας προτείνουμε να διαβάσετε τις Προτιμήσεις του Jamie και του Wired Story.

Σημείωση: Μία γρήγορη παρατήρηση σχετικά με τις ετικέτες αποθήκευσης φωτογραφιών (photo hosting etiquette). Όταν αναρτάτε φωτογραφίες που περιλαμβάνουν και άλλα πρόσωπα (ιδιαίτερα όταν αφορούν μειονότητες), σας συμβουλεύουμε να έχετε πάντα την άδεια δημοσίευσης αυτών των φωτογραφιών από τα ίδια τα άτομα που βρίσκονται μέσα στη φωτογραφία. Ο χώρος που δημοσιεύονται αυτές οι φωτογραφίες, το Flickr δηλαδή, είναι ένας δημόσιος ιστότοπος και μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση. Ποτέ μη δημοσιεύετε φωτογραφίες που τις έχει τραβήξει κάποιος άλλος (εκτός αν έχετε διασφαλίσει την άδεια του φωτογράφου) και πάντα να αναφέρετε το όνομα αυτού που τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στην περίπτωση που πρόκειται να τη δημοσιεύσετε στο ιστολόγιό σας.

Παίξτε με τις εφαρμογές του Flickr και ανακαλύψτε τα σχετικά προγράμματα με τα οποία μπορεί να συνδεθεί (Flickr mashups & 3rd party sites)

Όπως οι περισσότερες ιστοσελίδες Web 2.0 έτσι και το Flickr ενθαρρύνει τα μέλη του να «χτίζουν» τις δικές τους εφαρμογές και online υπηρεσίες χρησιμοποιώντας τις εικόνες που είναι αποθηκευμένες στον ιστότοπό του. Με τη βοήθεια των API’s (application programming interfaces), πολλοί έχουν δημιουργήσει εργαλεία και προγράμματα άλλων εταιριών ή προσώπων χρησιμοποιώντας το Flickr και το υλικό του. Μερικά από αυτά τα προγράμματα είναι:

  • Mappr – σας επιτρέπει να αντιγράφετε φωτογραφίες και εικόνες από το Flickr και να τις επικολλάτε στο χάρτη.
  • Flickr Color Pickr – σας δίνει τη δυνατότητα να βρίσκετε δημόσιες φωτογραφίες στο Flickr ενός συγκεκριμένου χρώματος.
  • Montagr – σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας μωσαϊκό φωτογραφιών χρησιμοποιώντας το Flickr.

Ανακαλύψτε περισσότερα προγράμματα, εφαρμογές και εργαλεία του Flickr.

Ασκήσεις

Κάποιες ασκήσεις σε αυτό το στάδιο είναι να:

  1. εξερευνήσετε σχετικά προγράμματα, εφαρμογές και εργαλεία που έχουν σχέση με το Flickr.
  2. προαιρετικό: δημιουργήστε μία ανάρτηση στο ιστολόγιό σας για ένα από αυτά, αυτό που βρήκατε πιο ενδιαφέρον.

Πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές είναι το Jigsaw, που σας επιτρέπει να μετατρέψετε σε πάζλ την αγαπημένη σας φωτογραφία, το Mosaic Maker, το οποίο δημιουργεί ένα μωσαϊκό από τις φωτογραφίες της προτιμήσεώς σας, αλλά και το Trading Card, μέσω του οποίου μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας προσωπικές κάρτες με τις φωτογραφίες σας.

Μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιό μας σε περίπτωση που ολοκληρώσατε το πρόγραμμα.

Αρχική σελίδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: