Διαδικτυακές εφαρμογές και εργαλεία

Προτού αρχίσετε την ανάγνωση ακούστε αυτό το ηχητικό αρχείο [1.55]

Η διαθεσιμότητα και η χρήση των διαδικτυακών εφαρμογών (όπως για παράδειγμα η επεξεργασία κειμένου ή τα υπολογιστικά φύλλα) έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι εν λόγω εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν και να μοιράζονται τα έγγραφά τους στο χώρο του διαδικτύου χωρίς την απαραίτητη εγκατάστασή τους στον προσωπικό υπολογιστή τους. Κάποιοι από τους ειδικούς αναφέρουν ότι η τάση αυτή, των δωρεάν διαδικτυακών εφαρμογών, μπορεί να αποτελέσει και τη μείωση αλλά και κατάργηση των επί πληρωμή λογισμικών, τύπου Microsoft Office, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι οι διαδικτυακές εφαρμογές έχουν το δικό τους χώρο.

Με τις εφαρμογές ιστού δε χρειάζεται να ανησυχούμε για την αναβάθμιση του λογισμικού ή για τον τύπο των αρχείων όταν τα στέλνουμε με email σε άλλους χρήστες ή για τη μετακίνησή μας από υπολογιστή σε υπολογιστή. Επίσης, ένα ακόμα πλεονέκτημα αυτού του είδους των εφαρμογών είναι ότι ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των ατόμων από τη στιγμή που επιτρέπουν την ταυτόχρονη επεξεργασία των κειμένων καθώς επίσης διευκολύνουν τους χρήστες επιτρέποντάς τους την αποθήκευση των κειμένων σε διαφορετικά μορφότυπα (όπως pdf, html). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα εργαλεία, όπως το Zoho writer ή το Google Docs, για να συγγράψετε και να δημοσιεύσετε αναρτήσεις στο προσωπικό σας ιστολόγιο. Γι’ αυτό το λόγο η τεχνολογία Web 2.0 είναι τόσο σημαντική, καθώς επιτρέπει την ενσωμάτωση πολλών εργαλείων και εφαρμογών μέσα στο ίδιο περιβάλλον.

Για αυτή την άσκηση, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ασχοληθούν και να εξερευνήσουν την εφαρμογή ιστού, Zoho writer, να δημιουργήσουν ένα απλό έγγραφο και στη συνέχεια αν διαθέτουν προσωπικό ιστολόγιο να γράψουν τις εντυπώσεις τους σε αυτό. Επίσης, αν σας αρέσουν οι προκλήσεις, θα μπορούσατε να εξάγετε το έγγραφο αυτό σε μορφή html ή ακόμα και να το δημοσιεύσετε μέσω του Zoho Writer στο ιστολόγιό σας.

Πηγή

Μια μικρή λίστα με τις πιο γνωστές εφαρμογές ιστού.

Ασκήσεις

  1. Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Zoho Writer
  2. Εξερευνήστε την εφαρμογή και δημιουργήστε μερικά τεστ έγγραφα
  3. Γνωρίστε τα χαρακτηριστικά του Zoho Writer και γράψτε τις εντυπώσεις σας στο ιστολόγιό σας

Αν σας αρέσουν οι προκλήσεις, χρησιμοποιήστε την επιλογή publish του Zoho writer και δημοσιεύστε το περιεχόμενο του εγγράφου στο ιστολόγιό σας.

Ανακαλύπτοντας τα εργαλεία Web 2.0

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος εξετάσαμε ένα μικρό δείγμα από τις νέες τεχνολογίες και ιστοσελίδες του διαδικτύου, οι οποίες προτρέπουν τους χρήστες να δημιουργούν και να μοιράζονται περιεχόμενο. Παρόλ’ αυτά όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα ακόμα που μπορούμε να ανακαλύψουμε. Μάλιστα οι τελευταίες εκτιμήσεις του 2006 υπολογίζουν ότι το μέγεθος των εργαλείων Web 2.0 κυμαίνεται στα 300 με 500 εξετάζοντας μόνο ένα μικρό δείγμα αυτών που κυριαρχούν μέχρι και τώρα. Περιμένουμε λοιπόν το πέρασμα του χρόνου για να μας υποδείξει ποια απ’ όλα αυτά τα νέα εργαλεία συνεργασίας και κοινωνικής δικτύωσης θα παραμείνουν στην κορυφή της αγοράς. Ενα πράγμα πάντως είναι σίγουρο: τα εργαλεία αυτά ήρθαν για να μείνουν.

Για την επόμενη άσκηση, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιλέξουν οποιαδήποτε ιστοσελίδα από τη λίστα των υποψηφίων για βραβείο Web 2.0 ιστοσελίδων και να τη διερευνήσουν. Επειδή ο όγκος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, καλό θα ήταν να επιλέξετε πρώτα την κατηγορία που σας ενδιαφέρει (π.χ. Books ή Personal organization) και στη συνέχεια ένα από τα εργαλεία/ιστοσελίδες για να το επεξεργαστείτε. Να προσέξετε να επιλέξετε εργαλεία που διατίθενται δωρεάν και δεν απαιτεί κάποιο πρόσθετο (plug-in) ή εγκατάσταση. Η πλειοψηφία πάντως διατίθεται δωρεάν και δεν πρόκειται να σας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Ασκήσεις

  1. Επιλέξτε ένα εργαλείο/ιστοσελίδα από τη λίστα των υποψηφίων για βραβείο
  2. Επεξεργαστείτε το
  3. Προαιρετικό: Δημιουργήστε μία ανάρτηση στο προσωπικό σας ιστολόγιο για αυτά τα οποία ανακαλύψατε. Τι σας άρεσε ή δε σας άρεσε από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα; Είχε η ιστοσελίδα χρήσιμες εφαρμογές; Θα μπορούσατε να δείτε κάποιες από τις εφαρμογές σε μια Βιβλιοθήκη;

Web 2.0—Τόσα πολλά για να ανακαλύψεις, απλά διάλεξε ένα!!! 🙂

Μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιό μας σε περίπτωση που ολοκληρώσατε το πρόγραμμα.

Αρχική σελίδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: