Tagging, folksonomies και υπηρεσίες κοινωνικής σελιδοσήμανσης (social bookmarking)

Η υπηρεσία κοινωνικής σελιδοσήμανσης (Social Bookmarking) είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διαχείριση και ανάδειξη των πληροφοριών. Αφορά στην αποθήκευση bookmarks σε μια δημόσια ιστοσελίδα, κατά την οποία πολύ σημαντική είναι και η διαδικασία του tagging. Το tagging είναι μια ανοικτή και ανεπίσημη μέθοδος κατηγοριοποίησης, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να συνδέουν λέξεις-κλειδιά με περιεχόμενο διαθέσιμο online στο διαδίκτυο (ιστοσελίδες, εικόνες, αναρτήσεις σε ιστολόγια κλπ.).

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή θεματική καταλογογράφηση των βιβλιοθηκών, η οποία ακολουθεί ένα αυστηρό σύνολο οδηγιών και προτύπων (όπως για παράδειγμα είναι οι θεματικές επικεφαλίδες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου), η διαδικασία του tagging είναι απολύτως ελεύθερη και αδόμητη, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν συνδέσεις δεδομένων, όπου αυτοί επιθυμούν. Σε άλλη ενότητα εξερευνήσαμε ορισμένες εφαρμογές, όπως είναι για παράδειγμα το Flickr, που επιτρέπουν στους χρήστες να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους δίνει το tagging. Τώρα, εκτός από το Technorati, θα ρίξουμε επίσης μια ματιά στην υπηρεσία κοινωνικής σελιδοσήμανσης Delicious. Το Delicious είναι μια υπηρεσία που μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε τα bookmarks των αγαπημένων μας σελίδων και να προσθέτουμε τις ετικέτες (tags) που επιθυμούμε, για να περιγράψουμε το περιεχόμενο της πηγής μας, ώστε να μπορούμε να αναζητούμε αργότερα πολύ ευκολότερα τα bookmarks που θέλουμε.

Πολλοί χρήστες πιστεύουν ότι η πραγματική αξία του Delicious έγκειται στην κοινωνική του διάσταση, ως διαδικτυακή εφαρμογή, καθώς επιτρέπει στους εγγεγραμμένους χρήστες να δουν τι ετικέτες έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι χρήστες για παρόμοιους συνδέσμους, και κατά συνέπεια να ανακαλύψουν και άλλες ιστοσελίδες που πιθανότατα να τους ενδιαφέρουν. Θα μπορούσε δηλαδή να ιδωθεί ως ένα δυναμικό εργαλείο, το οποίο βοηθά να δημιουργηθεί ένα εξίσου δυναμικό και ευρύ δίκτυο γνώσης. Προκειμένου να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή Delicious και να ανακαλύψετε οι ίδιοι τις δυνατότητες που μπορεί να σας προσφέρει, θα ήταν ωφέλιμο να ρίξετε μια ματιά στα ακόλουθα links, που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την χρησιμότητα και τον τρόπο λειτουργίας του.

Πηγές

Ασκήσεις

  1. Δείτε το 8λεπτο βιντεάκι, Delicious tutorial για να έχετε μια γενική εικόνα για τα χαρακτηριστικά του.
  2. Μπείτε στην ιστοσελίδα του Delicious, δημιουργήστε τον προσωπικό σας λογαριασμό και ανακαλύψτε πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί αυτό το εργαλείο να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο συλλογής και αποθήκευσης bookmarks. Σημείωση: Αν δημιουργήσατε τον λογαριασμό σας, μπορείτε να προσθέσετε στο toolbar του φυλλομετρητή σας την επιλογή «Bookmark on Delicious» ώστε να μπορείτε άμεσα να προσθέτετε την τρέχουσα πηγή στον λογαριασμό σας. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε την επιλογή «My Delicious» για να έχετε τη δυνατότητα να συνδέεστε άμεσα online στον λογαριασμό σας (καντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε μεγενθυμένη).
    bookm
  3. Εξερευνήστε τις επιλογές που σας δίνει η ιστοσελίδα και στη συνέχεια κάντε κλικ σε ένα bookmark που έχουν ήδη μαρκάρει και άλλοι χρήστες. Μπορείτε να δείτε τα σχόλια που έχουν κάνει στην επιλεγμένη πηγή ή τις ετικέτες (tags) που έχουν προσθέσει προκειμένου να κατηγοριοποιήσουν αυτή την πηγή;
  4. Προαιρετικό: Δημιουργήστε μια ανάρτηση σε ένα ιστολόγιο σχετικά με τις εμπειρίες σας και τις σκέψεις σας για αυτό το εργαλείο. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή η εφαρμογή στη διευκόλυνση και προώθηση της έρευνας; Ή το γεγονός ότι λειτουργεί ως απλό εργαλείο για τη δημιουργία συλλογών με bookmarks, στις οποίες είναι δυνατόν να έχουμε πρόσβαση από παντού;

Μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιό μας σε περίπτωση που ολοκληρώσατε το πρόγραμμα.

Αρχική σελίδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: